Toskansk tomatsoppa med vita bönor

En perfekt slät och krämig soppa med extra mättnad och protein från de vita bönorna. Servera gärna med hemmagjorda krutonger (ett perfekt sätt att ta tillvara på bröd som börjar bli torrt och tråkigt). Soppa är dessutom perfekt att frysa in och fungerar som nödlösning när man inte haft tid att laga mat.

Toskansk Tomatsoppa med vita bönor

Mängd: 1,9 L
Tid: 25 min

Ingredienser

  • 3 msk olivolja
  • 1 gul lök, skalad och delad
  • 5 vitlöksklyftor, skalade
  • 1 krm sal
  • 2 msk tomatpuré
  • 900 g romatomater, delade
  •  425 g vita bönor, sila bort vätskan
  • 1 L grönsaksbuljong
  • 1,5 L vatten
  • 1,5 grönsakstärning
  • 1 rosmarinkvist
  • 1 tsk rosmarinblad, hackade
  • 1/4 tsk chiliflakes
  • 115 g ciabattabröd, skuren i små kvadrater
  • 55 g mozzarellaost, strimlad

Gör så här

  1. Stek lök, vitlök och salt på medelhög värme i ca 1 msk olivolja tills löken blivit mjuk (ca 5 min) i en stor kastrull.
  2. Addera tomatpurén och låt den stekas tillsammans med löken i en minut.
  3. Lägg sedan ned tomater, bönor, buljongtärningar, vatten, rosmarinkvisten och chilipeppar. Låt det sedan koka upp.
  4. Sänk värmen och låt sjuda under lock i 20 min.
  5. Plocka bort rosmarinkvisten.
  6. Häll över soppan (i flera omgångar) i kannan och fäst locket.
  7. Välj hastighet 1.
  8. Starta maskinen och öka till högsta hastigheten. Mixa i 20 sekunder eller till önskad konsistens.
  9. Häll över till en kastrull för att hålla soppan varm. Upprepa processen tills allt blivit mixat till en slät soppa.
  10. Sätt ugnen på 200°C.
  11. Lägg brödkrutongerna på en plåt med bakplåtspapper, ringla över resterande olivolja och strö över rosmarinbladen och mozzarellaosten.
  12. Grädda tills de får en gyllenbrun färg, ca 10-15 min.
  13. Toppa varje portion med krutongerna.