Vitamix Historia

Vitamix Historia

“Papa” Barnard

Det började redan år 1921. William Grover Barnard, kärt kallad för “Papa” stod inför tuffa ekonomiska tider som snart skulle leda till den stora depressionen.

“Papa” började att resa landet runt som säljare av moderna köksprodukter, men det var i samband med att han hjälpte en vän genom sin sjukdom som han började intressera sig för sambandet mellan näringsrik mat och hälsa. Papa ändrade då namnet på sin verksamhet till The Natural Food Institute. Han lärde folk allt han visste om mat och hälsa och blev en pionjär inom hälsoindustrin.

Blendern

År 1937 blev Papa introducerad för en ny produkt – blendern. Han såg snabbt värdet i att använda denna metod för att snabbt och enkelt kunna tillaga sunda och goda måltider. Fokus hamnade helt på att sälja den nya produkten som senare kom att kallas “Vita-Mix” av Papa – eftersom vita betyder livet.

Några år senare, år 1949 övertalade sonen till William, Bill Barnard, att han skulle genomföra live-demonstrationer på det nyaste som fanns på den tiden, TV-apparaten. 1949 skapade han därför den första reklamfilmen i USA för att demonstrera hur en Vitamix blender kunde hjälpa familjer att äta hälsosammare med naturliga, hela råvaror. Han gick därmed till historien som skaparen av landets första reklamfilm!

Bill Barnard ärver företaget

Sonen Bill Barnard fick ärva företaget år 1955. Några år senare, 1964, när hans son Grover började jobba där också ändrade de namnet till Vita-Mix Corporation.  Att veta fördelarna med att äta hela naturliga råvaror, och framför allt grönsaker gjorde Bill beslutsam att göra hälsosam matlagning ännu bättre och enklare. Vitamix maskiner blev kraftigare, mer mångsidiga, och skiljde sig tydligt från andra produkter på marknaden. 1969 introducerade  han Vitamix 3600. Den första blendern som kunde göra varm soppa, mixa glass, mala korn och knåda deg.

Produktlinjen breddas och utvecklas

Tretti år senare använde den dåvarande direktören , John Barnard, och hans bror sin tekniska bakgrund för att förbättra och vidareutveckla prestandan och hållbarheten på hela Vitamix produktlinje. Den utvecklingen gör att familjer idag kan skicka vidare sin älskade Vitamix från en generation till en annan. Det dröjde dock fram till år 1985 innan den första kommersiella blendern tillverkades. Innan dess var alla Vitamix blenders avsedda för hemmakök. Den första professionella blendern från Vitamix var Mix’n Machine. Johns vision då var att etablera Vitamix som den första höghastighetsblendern inom matindustrin. Idag finns en komplett serie kommersiella  Vitamix-maskiner i gourmetrestauranter och ledande kedjor runt om i världen.

Vitamix fortsätter att skapa fantastiska kvalitetsprodukter med hjälp av feedback från kunder och avancerad teknologi. Vi är fast beslutna att bidra till en bättre framtid med fokus på familjevärden och hälsosam, god mat, och vi brinner för att förbättra människors livskvalitet.

Vad Papa Barnard insåg för årtionden sedan är nu allmänt känt: Världen kan bli en hälsosammare och bättre plats med mer växtbaserad och näringsrik mat. Det är inte bara vår fackla – det är en passion som många delar med oss. Tillsammans kan vi kan göra större skillnad. Du kan också bli en del av vår historia!

 

Läs även Varför Vitamix?

Vitamix Infomercial 1949