Behöver jag registrera maskinen för att få garanti?

Nej, vi har inget system där man registrerar sin maskin vid köp för att få garantibevis. Det enda du behöver är kvitto eller serienumret på maskinen, det anger du när du kontaktar oss för serviceärenden.

Vi har ett serviceformulär som är enkelt att fylla i och som ger oss alla uppgifterna vi behöver för att snabbt kunna hjälpa dig!

Då gäller inte garantin!

Alla maskiner och tillbehör på vitamixsverige.se är avsedda för att användas av privatpersoner. Det är därför av betydelse att vara medveten om att om man väljer att ställa en konsumentmaskin i professionell miljö avsäger man sig alla garantier!

Vitamix har ett särskilt sortiment med blenders som är framtagna för att användas i professionella kök. Dessa maskiner hittar du här: VITAMIX COMMERCIAL

Varför tillverkar inte Vitamix kannor i glas?

Vitamix forsknings-och utvecklingsteam jobbar hela tiden med produktutveckling. Men hittills har de inte hittat en design i glas som möter de stränga säkerhets – och prestandakrav som Vitamix har på sina produkter.

Enklaste sättet att rengöra?

Skölj av kannan, fyll sedan upp till hälften med varmt vatten och en droppe diskmedel. Har du en maskin med Självrengöringsprogram (A3500i/ Pro 750) startar du bara det. På andra maskiner pulsar du några gånger och kör sedan på högsta hastighet i 20-40 sekunder. Vänd kannan upp och ned och låt torka (alternativ torka med en kökshandduk för att motverka att den ser fläckig ut). Gummimattan som ligger på maskinen kan du enkelt ta av och diska för hand. Själva maskinen torkas av med en fuktig trasa. Alla Ascent behållare är även diskmaskinsvänliga.

Någon gång varje månad kan det dessutom vara bra att köra en mer grundlig rengöring för att få bort de mest envisa fläckarna:
Fyll då kannan med varmt vatten och lite ättiksprit och låt stå och dra några timmar (gärna över natten). Häll sedan av hälften av vattnet. Sätt på locket och ställ kannan på maskinen, mixa på full hastighet i 5-6 minuter tills det blivit så varmt att det börjar ryka från locket. Häll av allt vatten i diskhon och diska sedan ur den som vanligt med en diskborste och lite diskmedel för att få bort det sista!

Finns det fortfarande kvar vita fläckar i kannan trots ättiksrengöringen? Testa då att blanda ihop lite bikarbontatpasta (bikarbonat + liten skvätt vatten = tjock pasta). Skrubba sedan ur kannan med bikarbonatblandningen (gärna med en mjuk tandborste).

Hur snabbt kan man öka hastigheten när man mixar?

Du kan öka direkt till högsta hastighet, eller till och med börja på högsta effekt. På TNC 5200 kan du ställa in den vänstra knappen i max-läge och sedan slå på och av flera gånger för att använda pulsfunktionen. Ge alltid mycket mer «gas» än du tror. Många tror att man bör vara försiktig med ingredienser som exempelvis nötter, dadlar osv, och mixar på hastighet 1-3 för att se att blendern klarar det. Det är dock som att starta en bil i uppförsbacke på fyrans växel, med bara lite gas. Det är inte möjligt! Ge istället full gas från början så att blendern kan mixa sönder allt, sedan kan du sänka hastigheten för att finjustera konsistensen och hitta önskad textur. Ju högre hastighet, desto snabbare kommer fläktarna igång som kyler motorn och motverkar överhettning!

Spelar det någon roll i vilken ordning man lägger i ingredienserna?

Du kan mixa en hel kanna med frysta ingredienser om du vill, men ska du mixa ihop olika ingredienser är det fördelaktigt att alltid börja med vätskan, sedan mjuka ingredienser och sist det frysta. Detta är mest effektivt och ger bäst resultat. Ska du mixa mycket fryst eller andra trögare blandningar, använd alltid tampern för att hjälpa till att pressa ned ingredienserna mot knivbladen. Det är den svarta plastpinnen som medföljer alla maskiner, den används genom öppningen i locket och kragen på den gör att den inte når knivarna även när maskinen körs på full hastighet.

När behöver man byta ut knivarna?

Troligtvis aldrig. De har aldrig varit vassa och kan därmed i bli slöa av den anledning. Men med tiden kan kullagret på undersidan av kannan bli slitet. Hur vet man om det är slitet? Håll kannan i en hand, prova att sätta snurr på hjulet underifrån med den andra handen. Om allt är i sin ordning ska knivarna ge lite motstånd och snurra maximalt 1 varv. Snurrar de mer eller helt fritt så är det på tiden att byta. Kontakta oss så hjälper vi till med detta.

Vicka inte på kannan under drift.

Man ska aldrig röra kannan medan maskinen är igång. Detta gör att drivhjulet slits snabbt och måste bytas ut. Använd tampern (den svarta plastpinnen) för att pressa ned ingredienserna mot knivbladen, istället för att skaka på kannan. Tampern används genom öppningen i locket (ta bara bort mittpluggen). Det är ett underskattat tillbehör och hjälpmedel som kan användas även när maskinen körs på full speed. Tamperns krage gör att den inte når ner till knivarna så länge de används genom öppningen i locket.

Min kanna läcker.

Om det bildas en sörja under kannan eller på gummiplattan kan det antingen indikera på att man fyller upp med för mycket ingredienser eller att kullagret i knivsatsen börjar gå sönder. Kontakta oss om problemet kvarstår! Kolla gärna också att det inte finns en spricka någonstans i kannan. Är kannan trasig vill vi gärna ha in den till oss så att vi kan laga den. Kontakta oss via vårt serviceformulär eller maila till service@lindenbaum.se så hjälper vi dig vidare!

Min maskin luktar bränt.

Ja det kan lukta lite «el-bränt» från maskinen, det kan det göra då och då hela maskinens livsslängd. Precis som hårfönar, bilbanor och annat med elmotor. Det är inget att oroa sig över. Ju snabbare hastighet du kör maskinen på, desto fortare snurrar fläktarna som kyler ned motorn. Din Vitamix är byggd för att köras hårt och länge.

”Jag hör hur maskinen låter och går för fullt men knivarna står stilla”

Detta är i stort sett omöjligt då det är direkt drift från motor till kanna. Det som hänt när man upplever detta är att det bildats ett vakuum vid knivarna. En liten luftficka i vilken knivarna snurrar för fullt men utifrån ser det ut som att allt står stilla. Använd då tampern (plastpinnen). Det är ett underskattat tillbehör och hjälpmedel som kan användas även när maskinen körs på full speed. Tamperns krage gör att den inte når ner till knivarna så länge de används genom öppningen i locket. Den hjälper till att pressa ned ingredienserna mot knivbladen.

Maskinen slog av och vill inte starta igen, vad är det för fel?

Din Vitamix har ett överhettningskydd (TNC5200 har även en säkring under maskinen) som kan gå av vid överbelastning. Detta för att skydda maskinen från att gå sönder på riktigt. Om du har en TNC 5200 och säkringen går, då trycker du bara in AMP8-knappen på undersidan av motorbasen igen och kör vidare. På andra maskiner, om överhettningskyddet lösts ut, vänta i 10-45 min så att motorn hinner kylas ned igen, sedan ska den gå att starta igen. Förhindra överhettning genom att ge mer «gas» från början, ju högre hastighet desto snabbare snurrar fläktarna som kyler ned motorn.

Ge alltid mer ”gas” än du tror.

Många tänker att man ska ta det försiktigt med exempelvis nötter, dadlar m.m, men det är faktiskt bättre att ge mer gas från början. Öka snabbt upp till högsta hastighet från start, då kommer fläktarna igång som kyler motorn och maskinen får en chans att krossa alla ingredienser snabbare. Tänk gärna också på i vilken ordning du lägger ned ingredienserna: Börja med vätska, sedan mjuka ingredienser, sedan hårda och frysta ingrediens sist. Till frysta och andra tuffare ingredienser, använd alltid tampern (plastpinnen). Tamperns krage gör att den inte når ner till knivarna så länge de används genom öppningen i locket. Vi vill påminna om att du investerat i en maskin som är byggd för att mixa tuffa ingredienser dagligen i många år framöver.

Maskinen låter konstigt.

Om maskinen börjar låta på ett sätt som den inte gjort förut, då är det dags att kolla drivhjulet. Om det blivit slitet och behöver bytas ut kommer man höra en skillnad på ljudet när maskinen är igång. Du kan också se hur kuggarna ser ut. Drivhjulet kan du till och med beställa här och byta själv. Hur snabbt drivhjulet slits beror på hur ofta man använder mixern, vissa behöver aldrig byta ut det, men det normala är att det behöver bytas ut efter några år. Att vicka på kannan under drift är ett exempel som gör att drivhjulet slits ut snabbt.

Det kan också vara kullagret i knivbasen som håller på att ta slut, vilket kan orsaka ett väldigt högt ljud. Hur vet man om det är slitet? Håll kannan i en hand, prova att sätta snurr på hjulet underifrån med den andra handen. Om allt är i sin ordning ska knivarna ge lite motstånd och snurra maximalt 1 varv. Snurrar de mer eller helt fritt så är det på tiden att byta. Kontakta oss så hjälper vi till med detta.

Har köpt en Vitamix i USA, kommer den fungerar i Sverige?

Nej, tyvärr inte. Alla elektroniska delar i maskinen är anpassade för 110 volt och inte 220 som vi har i Sverige, så det räcker inte med att köpa en vanlig adapter för att använda den här. Vår rekommendation är att försöka returnera/sälja den amerikanska maskinen och införskaffa en europeisk Vitamix.

Går det hälla ned kokande soppa i Vitamix-kannan för att mixa den slät?

Ja det kan du. Våra kannor tål kokande vätska, de ventilerar också ut ångan genom locket så att man kan mixa varmt. OBS! Du kan inte ha varm vätska i tillbehören till Ascent serien (225 ml mixerskål och 600 ml mixerbägare). Dessa är lufttäta och innehållet kan expandera och därmed riskera att explodera när du sedan tar bort knivbasen.

Anpassa recepten efter kannan.

Det går att göra samma saker i alla Vitamix-maskiner, men volymerna kan skilja sig, och för bästa möjliga resultat kan man behöva anpassa mängden efter kannans form och storlek. I en 2 L low profile kanna (till Ascent-serien samt Pro 750/300) som är bred i botten krävs större mängder för att knivbladen ska komma åt att mixa allt slätt. Tänk att ingredienserna ska täcka knivbladen med god marginal (medelstora till stora volymer). Medan den höga smala kannan till TNC 5200 enkelt kan mixa mindre portioner, tack vare att den är smalare nedtill, men klarar sämre av att man fyller kannan hela vägen upp med svårmixade ingredienser.

Ascent™ serien

Fungerar mina gamla Vitamix-behållare med min nya maskin från Ascent™ serien?

Nej, maskiner från Ascent-serien är endast kompatibla med behållare som har SELF-DETECT-teknik.

Maskinen är på men startar ändå inte, vad är det för fel?

Om maskinen inte startar är det mest sannolikt att kannan eller locket inte sitter som det ska. Alla nya Ascent-maskiner har interlock/låsspärrsteknik, en säkerhetsfunktion som gör att maskinen inte startar om inte alla delar är på plats. Detta för att förhindra olyckor i köket.

Vad menas med Self-Detect?

Det innebär att tidsinställningarna ändras beroende på vilken behållare som står på maskinen. Man kan se hur tiden förändras i displayen. Använder man någon av de mindre tillbehören som inte tål varma vätskor, kommer maskinenäven känna av detta och göra programmet för Varma Soppor otillgängligt (om du har en A3500i eller A2500i med förinstallerade program).

Kan jag laga soppa och liknande i Ascent mixerbägare och mixerskålar?

Nej, 600 ml bägaren och 225 ml skålen ska inte användas för varma vätskor. Behållarna har ingen ventilation som de stora kannorna har utan är helt lufttäta. Mixar man varm vätska vill de expandera  och det finns risk att innehållet exploderar när du skruvar av knivbasen. Ascent tillbehören har ett inbyggt SELF-DETECT-SYSTEM som gör att maskinen känner att vilken behållare som står på maskinen och slår därför av vid en viss tid för att förhindra att innehållet blir för varmt.

Jag vill laga varm soppa i min Vitamix A2300i, men jag har inget program för det!

A2300i är en helt manuell maskin. Man kan göra samma saker i den som i  andra Vitamix modeller, men det finns inga förinstallerade program. På vår hemsida finns ett stort utbud av recept med beskrivningar av vilken hastighet och tid som krävs. För att göra en soppa mixar du bara på högsta hastighet i 5-6 min, tills du ser att det börjar komma ryka från locket.

Kan jag fortfarande använda mina gamla Vitamix kokböcker med den nya maskinen?

Mängden ingredienser och mixtiden måste eventuellt justeras, men alla Vitamix-recept kan anpassas till maskiner i Ascent-serien.

Vad betyder felkoderna?

E1 (alternativa koder: E15, E16, E17, E18): Kommunikationsproblem mellan maskin och behållare. Stäng av maskinen, vänta minst 10 sekunder, sätt på maskinen igen. Om detta inte hjälper behöver vi få in maskinen på service. Fyll i vårt Serviceformulär så hjälper vi er vidare.

E3 (alternativa koder: E30, E31, E32, E33, E34, E35, E36). Maskinen har blivit överhettad. Dessa koder följs oftast av andra siffror, dessa indikerar på vilken program och hastighet maskinen körts på. När detta händer ska du stänga av maskinen och dra ur kontakten. Låt den sedan vila i minst 1 timme, ibland kan det krävas upp emot 24 timmars vila innan den går att starta igen. Om felkoden kvarstår detta behöver maskinen skickas in på service. Fyll i vårt Serviceformulär så hjälper vi er vidare.

För att motverka att maskinen blir överhettad: Mixa på högre hastighet – ju snabbare knivbladen snurrar desto snabbare snurrar även fläkten som kyler ned motorn. Vid trögare blandningar bör man även använda tampern (den svarta plastpinnen som medföljer när man köper maskinen – den används genom öppningen i locket och kan på så vis inte komma i kontakt med knivarna). Tänk även på ingrediensernas ordning: vätska först, sedan torra ingredienser och fryst sist. Detta möjliggör mer effektiv mixning.

E4 (alternativa koder: E43, E44, E45, E47): Diverse fel, kan vara olika saker som påverkar. Men prova att stänga av maskinen, vänta minst 10 sekunder, sätt på maskinen igen. Om detta inte fungerar behöver vi få in maskinen till oss på service. Fyll i vårt Serviceformulär så hjälper vi er vidare.

V (alternativa koder: ex 230, 2.24, 2.27 , V1.9, V1.9N): Dessa koder brukar oftast bara synas ett ögonblick, exempelvis när man startar eller stänger av maskinen. De indikerar bara på mjukvaran i maskinen och är inget att oroa sig över.

eller ““: Maskinen känner inte av kannan. Kontrollera att locket sitter fast ordentligt på kannan, samt att kannan står som den ska på centreringsplattan. Gäller detta de små tillbehören till Ascent (600 ml bägare samt 225 ml skål) bör du kontrollera att knivsatsen är hårt åtskruvad. Ibland kan det hjälpa att skruva åt den sista biten när man ställt den på maskinbasen för att på så vis få bättre grepp. Om detta inte hjälper behöver ni kontakta oss. Fyll i vårt Serviceformulär så hjälper vi er vidare.

Ascent™  Bägare & Skålar

Mixa inte varm vätska i 225 ml och 600 ml behållarna!

Varm vätska får inte mixas i de små skålarna och bägarna eftersom dessa är helt täta och ingen luft kommer ut, vilket ökar risk för att den varma vätskan exploderar när du sedan skruvar av knivbasen. De får heller inte användas i mikrovågsugn.

Behållaren är på plats på motorbasen men maskinen startar ändå inte?

Knivbladsbasen måste skruvas på korrekt för att maskinen ska känna igen och behållaren. Startar inte maskinen är det troligt att kniven inte skruvats på korrekt, oftast handlar det om att den måste skruvas på hårdare. Ett tips kan vara att ställa behållaren på maskinen och sedan vrida om den sista biten eftersom det är lättare att få grepp då.

Spelar det någon roll vilken ordning man lägger ned ingredienserna?

Eftersom ingredienserna läggs ned i behållaren för att sedan vändas upp och ned så får man tänka tvärtom mot hur ingredienserna läggs ned i vanliga kannorna. För de små tillbehören gäller alltså: börja med de hårdaste ingredienserna, fyll på med de mjuka och avsluta med vätska.

Tänk också på att inte fylla till bredden med ingredienser eftersom innehållet nästan alltid expanderar vid mixning.

Ingredienserna fastnar och blir inte ordentligt mixade i den lilla skålen.

I 225 ml skålen kan man ha som huvudregel att ingredienserna är av den storleken att dem kan passera genom knivbladen för att de ska kunna mixas ordentligt (eftersom behållaren är så liten fastnar de lätt annars).

De små behållarna fungerar inte med alla program.

Nej, det gör dem inte. Har man en Ascent-maskin med förinstallerade program kommer vissa program slockna (ex programmet för Varma Soppor eftersom det ej är lämpligt att mixa varma vätskor i de små behållarna) och på andra kommer mixtiden ändras. Det är tack vare den smarta Self-Detect-tekniken som maskinen kan känna igen vilken behållare som står på maskinen.

Aer disc/Aerating kanna

Vilken hastighet är bäst att använda när man ska muddla (krossa/mosa)?

Det varierar beroende på recept, men generellt är lägre hastigheter bäst.

Vad gör jag om något fastnat i diskknivbladet?

Använd en sked eller gaffel för att försiktigt lossa det som fastnat. Gör inte detta när kannan står på maskinbasen.

När man mixar ingredienser som grädde och frukt, kommer resultatet bli slätt?

Nej, det kommer alltid att bli lite textur på slutresultatet när man använder Aerating kannan.

Jag adderade oljan tillsammans med övriga ingredienser och mixade allt på samma gång. Dressingen har nu skurit sig, hur gör jag för att fixa den?

Ta ut dressingen från kannan. Häll sedan ned varmt vatten (så det precis täcker kniven och sätt på locket. Ta bort lockpluggen och starta maskinen. Ringla långsamt ned dressingen genom öppningen.

Vilken mjölk är bäst att använda för att få till kallt och varmt skum?

Skummjölk och baristamjölk är det allra bästa att använda, men kan ersättas av en mjölk med lägre fetthalt.

Vilken temperatur bör mjölken ha för att skumma bra?

Kallt skum: 1.7-4.5 grader, varmt skum 63-85 grader.

Hur stor volym blir det när man skummar?

Kallt skum blir ungefär tre gånger så mycket volym, varmt skum blir ca två gånger så mycket.

Hur länge håller sig skummet?

Kallt skum i ca 30 minuter, men varmt skum bör användas direkt efter att det gjorts.