FAQ

Ge alltid mer ”gas” än du tror.

Många tänker att man skall ta det försiktigt med tex nötter, dadlar mm och köra på hastighet 1-3 för att se om den orkar. Det är som att starta an bil i uppförsbacke på 4:an med bara lite gas… Det går inte.

Ge istället full gas från start så maskinen kan krossa allt. Sedan kan man dra ned hastigheten för att finjustera och hitta den konsistens man önskar.

Den luktar bränt!

Ja, det kan lukta lite ”el bränt” om maskinen då och då hela dess livslängd. Precis som en hårfön, bilbana, tågbana eller något annat med en el-motor. Inget att oroa sig för. Ju fortare du kör maskinen, ju fortare snurrar fläkten som kyler motorn. Din Vitamix är byggd för att köras hårt och länge.

”Jag hör hur maskinen låter och går för fullt men knivarna står stilla”

Detta är i praktiken omöjligt eftersom det inte finns något som kan slira. Det är direkt drift från motor till kanna. Det som hänt när man upplever detta är att det bildats ett vakuum vid knivarna. En liten luftficka i vilken knivarna snurrar för fullt men utifrån ser det ut som att allt står stilla. Ta då bara ”tampern” (plastpinnen) och rör runt genom att ta bort mittpluggen på locket och sticka ner den där. Tampern är ett underskattat tillbehör och hjälpmedel som kan användas även när maskinen körs på full speed. Tamperns krage gör att den inte kommer ner ända till knivarna när den används genom lockets mittenhål.

”Min maskin bara dog”

Lugn, det gjorde den inte. Din Vitamix har ett överhettningsskydd  (TNC5200 har även en snabbsäkring under maskinen) som kan lösa ut vid överbelastning. Detta är bara för att skydda maskinen så att den inte ska gå sönder på riktigt. Om snabbsäkringen löst ut, tryck in den igen och kör vidare. Gäller alltså enbart TNC5200. Löser överhettningsskyddet ut är det bara att vänta 10-20 min så motorn svalnar, sen är det bara att köra igen. Bästa sättet att helt undvika avbrott är helt enkelt att ge mer ”gas”. Dvs vrid upp hastigheten mer från start så maskinen kyler sig själv bättre och får en rejäl chans att krossa alla ingredienser.

Vicka inte på kannan under drift.

Det är ett sätt att snabbt slita ut drivhjulet. Drivhjulet är det kugghjul som sitter mitt på motorbasen och som du ställer kannan på. Om det börjar bli slitet så kommer det låta än mer om maskinen, det är enkelt att byta ut när så behövs. Kolla det då och då. Så länge det har tydliga och skarpa kanter på kuggarna så är det inga problem.

När behöver man byta knivar?

Svar: Troligtvis aldrig. De har aldrig varit vassa, ta tag i dem och kläm åt om du vill, du kan inte skära dig. Däremot kan du med tiden slita ut kullagren i botten på kannan. Hur vet man om och när det är slitet? Hålla kannan i handtaget med ena handen, försök sätta snurr på knivbladen genom att med den andra handens fingrar snabbt vrida till på kuggarna underifrån på kannan. Så länge du får knivarna att snurra max ett(1) varv är det inga problem. Den dagen knivarna snurrar fritt är kullagren slut och det är dags att byta.

Enklaste sättet att rengöra?

Skölj ur kannan under kranen, fyll sedan på med 3-4dl varmt kranvatten och ett par droppar diskmedel. ”Pulsa” och kör sedan maskinen i 20-40 sekunder, skölj ur och ställ kannan upp-och-ner på maskinen för att torka. Det kan inte komma in vatten i maskinen ovanifrån. Om gummiplattan som maskinen står på är kladdig, dra av den, skölj och tryck tillbaka.

Enkel rengöring

Hur snabbt kan man öka farten när man mixar?

Man kan starta på full fart! På TNC5200 kan man ställa vänster knapp i maxläge och sedan slå av och på fram och tillbaka i snabb takt för högeffektiv pulsfunktion.

Spelar det någon roll i vilken ordning man lägger i ingredienserna?

Man kan mixa en hel kanna med fryst om man vill men skall man blanda flytande, färskt och fryst, börja alltid med flytande och avsluta med fryst på toppen för bästa och snabbaste effekt.