Tips och Tricks

Tips och Tricks

Oavsett om du är nybliven Vitamix-ägare eller om du har varit med oss i många år
så är detta några enkla tips och tricks som varje Vitamix-ägare bör veta.

Ingrediensernas ordning

  1. Vätska (vatten, juice, yoghurt)
  2. Torra råvaror (korn, kryddor, pulver)
  3. Blad och örter (spenat, basilika)
  4. Frukt och grönsaker
  5. Isbitar och frysta desserter

Genom att lägga tyngre, frysta ingredienser på toppen av lättare, hjälper det till att pressa ned allt mot knivbladen för snabbare mixning. Detta kan förhindra att det bildas luftfickor runt knivbladen (det ser ut som att motorn går utan att det händer något – blandningen står still trots att knivbladen snurrar för fullt).

Lockpluggen

Visste du att den lilla lockpluggen på de nya Ascent-kannorna kan användas som mått? Se efter själv, och upptäck att du kan mäta upp 15-30 ml i den. Detta är framför allt användbart för drinkrecept – eller om du bara önskar dryga ut det du mixar med en liten mängd vätska.

Kör på högsta hastighet

Oavsett om du ska göra smoothies, soppa eller till och med tjockare blandningar som hummus eller sorbet så gäller följande princip: du kommer nästan alltid få det bästa resultatet genom att starta på låg hastighet och sedan snabbt öka upp till högsta hastigheten.

Att mixa på högsta hastighet minskar inte bara beredningstiden, det bidrar också till att hålla motorn kall. Det finns förstås undantag så följ alltid instruktionerna i receptet – men när du är osäker, ge full gas och mixa på!

Tampern/Plastpinnen

För tjocka, tuffare ingredienser kan tampern hjälpa till att pressa ned ingredienserna i kannan och bryta upp luftfickorna som kan gömma sig runt knivbladen. Rotera bara tampern runt behållarens fyra hörn tills en tydlig “virvel” bildas och blandningen flödar fritt i kannan. Vid alla tjockare blandningar är det viktigt att använda tampern för att förhindra motorn från att överhettas.

När tampern används genom lockets öppning kan den inte komma i kontakt med knivbladen och kan därför användas även när blendern körs på full speed. Tänk på att det finns olika storlekar på tampers som är anpassade för olika kannor. 

Rengöring

Alla Vitamix blenders är självrengörande: droppa bara ned lite diskmedel i kannan, fyll upp till hälften med varmt vatten och mixa på högsta hastighet i 30-60 sekunder (alternativt kör Rengöringsprogrammet om du har en Pro 750 eller A3500i). Har du en Ascent maskin kan din kanna även diskas i maskin.

Täck knivbladet

Oavsett vad du ska mixa så ska knivbladet vara täckt. På så vis får du bästa resultat och maskinen kan jobba som mest effektivt.

Drop Chopping

Ett enkelt och effektiv sätt att hacka grönsaker mm på. Starta maskinen på hastighet 3-5 beroende på hur små bitar du vill få och släpp sedan ner ingredienserna genom hålet i locket.

Wet Chopping

Detta är ett smidigt sätt att snabbt hacka en större mängd grönsaker som exempelvis blomkål (perfekt för vår blomkålspizza). Bryt grönsaken i grova bitar, lägg ned dem i kannan, och fyll sedan upp med tillräckligt mycket vatten för att bitarna ska flyta upp ovanför knivbladen. Använd sedan din blenders pulsfunktion, pulsa några gånger till önskad textur. Sila bort vattnet – klart!

Lagar du mat till många?

Vitamix blenders är tillräckligt kraftfulla för att pulverisera ingredienserna även när kannan är fylld till bredden. Önskar du fylla på med ännu mer? Så fort maskinen startat kan du addera mer ingredienser genom öppningen i locket, medan maskinen är igång.

Följ oss på Facebook och Instagram
för ännu fler tips, tricks, recept och inspiration.

@vitamixsverige

Se även våra FAQ – Vanliga frågor och svar.