Röd paprika och valnötspesto

Valnötspesto med röd paprika är ett rustikt tillbehör som framhäver smaken av soltorkade tomater och basilika, denna pesto är idealisk för att slänga ihop med en varm pasta eller servera tillsammans med knaprigt bröd.

Röd Paprika och Valnötspesto

Mängd: 1,2 L
Tid: 1 h, 45 min 

Ingredienser

  • 4 stora (900 g) röda paprikor
  • 4 vitlöksklyftor, skalade
  • 150 g valnötter
  • 180 g soltorkade tomater, förpackade i olja
  • 2,5 dl (30 g) färska basilikablad
  • 140 g parmesanost, i tärningar
  • 1 tsk salt, valfritt
  • ½ tesked malen svartpeppar
  • 240 ml olivolja

Gör så här

  1. Värm ugnen eller airfryern till 200 °C. Lägg paprikorna (hela) på en plåt och pensla lätt med olivolja. Rosta i 10-12 min tillsätt sedan vitlöken. Rosta i ytterligare 10 minuter.
  2. När det är klart, lägg den rostade vitlöken och paprikan i en skål och täck ordentligt med lock eller plastfolie. Låt ånga i skålen i 15 – 20 minuter.
  3. När det svalnat något, ta ut paprikan från skålen och avlägsna stjälkar, skal och frön.
  4. Lägg ned paprikan och vitlöken tillsammans med resterande ingredienser i Vitamix-behållaren i angiven ordning och fäst locket.
  5. Starta blendern på lägsta hastighet och öka sedan till hastighet 6. Mixa i 45 sekunder, använd tampern för att pressa ingredienserna mot bladen, eller till önskad konsistens. För en slät pestoblandning på högsta hastighet.

Tips på ett annat pestorecept: Spenatpesto med persilja