Nöt-och tranbärsbröd

För extra citrussmak – lämna gärna en extra strimla skal kvar på apelsinen när du mixar allt!

Nöt-och tranbärsbröd

Mängd: 1 limpa
Tid: 1 h 16 min

Kanna: TNC 5200 2 Liters kanna

Ingredienser

  • 2,5 dl frysta tranbär
  • 1 apelsin, skalad och halverad
  • 2,5 cm lång strimla apelsinskal
  • 0,5 dl olivolja
  • 2,5 dl socker
  • 1 ägg
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • ½ tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 4,8 dl fullkornsmjöl
  • 1,25 dl valnötter, hackade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180°C. Smörj en ugnssäker brödform med smör eller olja.
  2. För att hacka tranbären i kanna: Ställ den tomma kannan på motorbasen.
  3. Starta maskinen och öka långsamt upp till hastighet 3. Ta bort lockpluggen från locket och häll långsamt ned tranbären genom öppningen medan maskinen är igång.
  4. Stäng av maskinen och häll över tranbären i en skål – skrapa kanterna med en slickepott.
  5. Lägg sedan ned apelsin, apelsinskal, olivolja, socker, ägg och vaniljpulver i kannan i angiven ordning och fäst locket.
  6. Välj hastighet 1. Starta maskinen och öka snabbt till högsta hastighet.
  7. Mixa i 30 sekunder, använd tampern för att pressa ned ingredienserna mot knivbladen.
  8. Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver och salt i en stor bakbunke.
  9. Häll sedan ned apelsin-blandningen till skålen med de torra ingredienserna. Blanda för hand tills du får en fin smet.
  10. Lägg sedan i färska tranbär och nötter och blanda runt lite till.
  11. Häll ned smeten i brödformen. Grädda i ugnen i ca. 1 timme.
  12. Låt sedan svalna på galler i ca 30 min.