För extra citrussmak – lämna gärna en extra strimla skal kvar på apelsinen när du mixar allt!
Nöt-och tranbärsbröd
Mängd: 1 limpa
Tid: 1 h 16 min
Kanna: TNC 5200 2 Liters kanna
Ingredienser
- 2,5 dl frysta tranbär
- 1 apelsin, skalad och halverad
- 2,5 cm lång strimla apelsinskal
- 0,5 dl olivolja
- 2,5 dl socker
- 1 ägg
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 ½ tsk bakpulver
- ½ tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 4,8 dl fullkornsmjöl
- 1,25 dl valnötter, hackade
Gör så här
- Sätt ugnen på 180°C. Smörj en ugnssäker brödform med smör eller olja.
- För att hacka tranbären i kanna: Ställ den tomma kannan på motorbasen.
- Starta maskinen och öka långsamt upp till hastighet 3. Ta bort lockpluggen från locket och häll långsamt ned tranbären genom öppningen medan maskinen är igång.
- Stäng av maskinen och häll över tranbären i en skål – skrapa kanterna med en slickepott.
- Lägg sedan ned apelsin, apelsinskal, olivolja, socker, ägg och vaniljpulver i kannan i angiven ordning och fäst locket.
- Välj hastighet 1. Starta maskinen och öka snabbt till högsta hastighet.
- Mixa i 30 sekunder, använd tampern för att pressa ned ingredienserna mot knivbladen.
- Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver och salt i en stor bakbunke.
- Häll sedan ned apelsin-blandningen till skålen med de torra ingredienserna. Blanda för hand tills du får en fin smet.
- Lägg sedan i färska tranbär och nötter och blanda runt lite till.
- Häll ned smeten i brödformen. Grädda i ugnen i ca. 1 timme.
- Låt sedan svalna på galler i ca 30 min.