Med rosmarin, vitlök och parmesanost blir dessa perfekta till förrätt eller som tillbehör.
Chickpea Fries
Mängd: 12 portioner
Tid: 15 min
Ingredienser
- 455 g torkade kikärtor
- 660 ml standardmjölk
- 1 tesked hackad rosmarin
- 1 vitlöksklyfta
- 60 g (1,25 dl) riven parmesan
- 240 ml olja till fritering
Gör så här:
- Lägg de torkade kikärtorna i kannan och sätt på locket.
- Välj hastighet 1.
- Slå på maskinen och öka hastigheten till max. Mixa i 30 sekunder.
- Lägg ca 2,5 dl kikärtsmjöl åt sidan för att rulla fries i senare.
- Lägg ned mjölk, rosmarin och pressad vitlök i en kastrull. Låt det koka upp och sänk därefter värmen så det får småkoka i 5 min.
- Vispa ner mjölet och höj temperaturen till medelvärme. Koka en minut eller två tills dess att blandningen börjar släppa från pannans kanter.
- Häll över allt från kastrullen till kannan, tillsätt parmesan och sätt på locket.
- Välj hastighet 1.
- Starta maskinen och öka sakta till max hastighet. Mixa i 30 sekunder.
- Täck en ugnsfast form med plastfolie, tillräckligt för att sedan täcka över blandningen också. Fördela blandningen jämt i formen.
- Låt formen stå i kylskåp 2-3 timmar tills det stelnat.
- Ta bort plastfolien och skär upp drygt 1cm breda bitar.
- Hetta upp oljan till 180 grader i en kastrull.
- Rulla friesen i det extra kikärtsmjölet och fritera sedan 4-5 st i taget tills de är gyllengula.
- Servera omedelbart.
Tips! Efter fritering: strö över mer färsk parmesan och hackad rosmarin. Sweet chili vitlökssås är en god dipp till, tillsammans med en srirachamayo.