Denna vinägrett gjord på rostade grönsaker passar utmärkt att ringla över det godaste gröna säsongen har att erbjuda – garnera sedan med lök, blåmögelost och pinjenötter.
Vintergrönsaker med vinägrett
Mängd: 4-6 portioner
Tid:1 h
Grönsakerna
Ingredienser
- 3,5 dl friséesallad, riven
- 60 g radicchio (rosensallat), riven
- 30 g ruccola
- 60 g spenat
- 18 blad Belgisk endivesallad
- 12 st rödlökar, grillade
- 90 g smulad blåmögelost
- 6 msk rostade pinjenötter
Gör så här
- Tvätta och torka frisée, radicchio, ruccola och spenat. Häll över i en skål och blanda ihop.
- Lägg ut endive- bladen på en kyld tallrik och toppa med frisée-mixen. Garnera med den grillade löken, blåmögelosten och pinjenötterna.
Vinägrett
Ingredienser
- 1,8 dl hackad purjolök
- 1½ dl tärnad paprika (olika färger), ångkokt
- 1½ dl hackad gul lök
- 1½ dl stjälkselleri
- 60 g morötter, halverade
- 1,2 dl tärnad zucchini
- 1,2 dl tärnad gul squash (kan bytas ut mot vanlig zucchini).
- 0,5 dl hackade tomater
- 5 msk olivolja
- Grönsaksbuljong (efter egen smak)
- 1 msk Dijonsenap
- 1½ tsk hel svartpeppar
- 1 tsk pressad vitlök
- ¼ tsk salt
- 3 msk färska örter, hackade
Gör så här
- Sätt ugnen på 180°C. Blanda runt alla grönsaker i olivolja och häll sedan ut på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 45-60 min.
- Lägg ned de varma grönsakerna i kannan och fäst locket.
- Välj hastighet 1.
- Starta maskinen och öka sakta till högsta hastighet.
- Mixa i 1 minut, tills blandningen får en helt slät konsistens. Det ska bli till en lös så så om det behövs – addera med buljong.
- Addera sedan resterande ingredienser, förutom de färska örterna. Mixa tills allt är ordentligt blandat.
- Blanda sedan ned örterna.
- Ringla dressingen över salladen och servera!