Vintergrönsaker med vinägrett

Denna vinägrett gjord på rostade grönsaker passar utmärkt att ringla över det godaste gröna säsongen har att erbjuda – garnera sedan med lök, blåmögelost och pinjenötter.

Vintergrönsaker med vinägrett

Mängd: 4-6 portioner
Tid:1 h

Grönsakerna

Ingredienser

  • 3,5 dl friséesallad, riven
  • 60 g radicchio (rosensallat), riven
  • 30 g  ruccola
  • 60 g spenat
  • 18 blad Belgisk endivesallad
  • 12 st rödlökar, grillade
  • 90 g smulad blåmögelost
  • 6 msk rostade pinjenötter

Gör så här

  1. Tvätta och torka frisée, radicchio, ruccola och spenat. Häll över i en skål och blanda ihop.
  2. Lägg ut endive- bladen på en kyld tallrik och toppa med frisée-mixen. Garnera med den grillade löken, blåmögelosten och pinjenötterna.

Vinägrett

Ingredienser

  • 1,8 dl hackad purjolök
  • 1½ dl tärnad paprika (olika färger), ångkokt
  • 1½ dl hackad gul lök
  • 1½ dl stjälkselleri
  • 60 g  morötter, halverade
  • 1,2 dl tärnad zucchini
  • 1,2 dl tärnad gul squash (kan bytas ut mot vanlig zucchini).
  • 0,5 dl hackade tomater
  • 5 msk olivolja
  • Grönsaksbuljong (efter egen smak)
  • 1 msk Dijonsenap
  • 1½ tsk hel svartpeppar
  • 1 tsk pressad vitlök
  • ¼ tsk salt
  • 3 msk färska örter, hackade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180°C. Blanda runt alla grönsaker i olivolja och häll sedan ut på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 45-60 min.
  2. Lägg ned de varma grönsakerna i kannan och fäst locket.
  3. Välj hastighet 1.
  4. Starta maskinen och öka sakta till högsta hastighet.
  5. Mixa i 1 minut, tills blandningen får en helt slät konsistens. Det ska bli till en lös så så om det behövs – addera med buljong.
  6. Addera sedan resterande ingredienser, förutom de färska örterna. Mixa tills allt är ordentligt blandat.
  7. Blanda sedan ned örterna.
  8. Ringla dressingen över salladen och servera!