Pumpapuré

Att göra egen pumpapuré är väldigt enkelt när du har en Vitamix till hands. Purén är perfekt till bakning och kan användas i flera utav våra recept (sök på pumpa så hittar du de flesta av dem).

Pumpapuré

Mängd: ca 6 dl 
Tid: 1 h 10 min

Ingredienser

  • 1 hel pumpa
  • 1,25 dl lättmjölk (kan även bytas ut mot valfri växtbaserad mjölk)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Dela pumpan på hälften och gröp ur kärnorna med en stor sked (pumpakärnorna kan med fördel sparas och sedan rostas i ugnen – så släng dom inte).
  3. Lägg pumpahalvorna på en plåt med bakplåtspapper, med den avskurna delen nedåt.
  4. Rosta sedan i 45 minuter upp till en timme beroende på pumpans storlek. När du enkelt kan föra in en gaffel från utsidan av pumpan vet du att den är färdigrostad.
  5. Så fort pumpan har svalnat tillräckligt för att du ska kunna gröpa ur den, så mäter du upp ca 5 dl och lägger ned i kannan.
  6. Häll sedan ned mjölken tillsammans med pumpan i kannan och fäst locket.
  7. Välj hastighet 1, starta maskinen och öka till högsta hastighet. Mixa i 1 minut, använd tampern för att pressa ned ingredienserna mot knivbladen.

Tips! Önskas en tjockare puré, använd bara mindre mjölk, och för att tunna ut den – addera lite mer mjölk. Krydda gärna puréen efter egen smak, förslagsvis med vår pumpapaj krydda, ingefära, eller bara lite kanel.

Pumpapuréen kan användas i en mängd olika Vitamix recept, exempelvis våra supergoda Pumpapaj Bars.