Att göra egen pumpapuré är väldigt enkelt när du har en Vitamix till hands. Purén är perfekt till bakning och kan användas i flera utav våra recept (sök på pumpa så hittar du de flesta av dem).
Pumpapuré
Mängd: ca 6 dl
Tid: 1 h 10 min
Ingredienser
- 1 hel pumpa
- 1,25 dl lättmjölk (kan även bytas ut mot valfri växtbaserad mjölk)
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°C.
- Dela pumpan på hälften och gröp ur kärnorna med en stor sked (pumpakärnorna kan med fördel sparas och sedan rostas i ugnen – så släng dom inte).
- Lägg pumpahalvorna på en plåt med bakplåtspapper, med den avskurna delen nedåt.
- Rosta sedan i 45 minuter upp till en timme beroende på pumpans storlek. När du enkelt kan föra in en gaffel från utsidan av pumpan vet du att den är färdigrostad.
- Så fort pumpan har svalnat tillräckligt för att du ska kunna gröpa ur den, så mäter du upp ca 5 dl och lägger ned i kannan.
- Häll sedan ned mjölken tillsammans med pumpan i kannan och fäst locket.
- Välj hastighet 1, starta maskinen och öka till högsta hastighet. Mixa i 1 minut, använd tampern för att pressa ned ingredienserna mot knivbladen.
Tips! Önskas en tjockare puré, använd bara mindre mjölk, och för att tunna ut den – addera lite mer mjölk. Krydda gärna puréen efter egen smak, förslagsvis med vår pumpapaj krydda, ingefära, eller bara lite kanel.
Pumpapuréen kan användas i en mängd olika Vitamix recept, exempelvis våra supergoda Pumpapaj Bars.