Vegetarisk rotfruktssoppa med dumplings

En värmande soppa med dumplings gjord på rotfrukter i säsong – ett måste att testa en kylig dag.

Vegetarisk rotfruktssoppa med dumplings

Mängd:
Tid: 1 timme

Ingredienser

Dumplings:

  • 1,25 dl (60 g) fullkornsmjöl
  • 1,25 dl (70 g) vetemjöl
  • 2 stora ägg
  • ½ tsk salt (valfritt)
  • 1 msk olivolja
  • 60 ml havredryck

Soppa:

  • 1 msk olivolja
  • ½ medelstor gul lök, hackad
  • 2 st (80 g) selleristjälkar, hackade
  • 1 (90 g) morot, hackad
  • 2 (240 g) palsternackor, hackade
  • 3 vitlöksklyftor, skalade
  • 1 msk färska timjanblad (ca 10 st)
  • 1,2 L grönsaksbuljong
  • 1 tsk salt (valfritt)
  • 1 tsk malen svartpeppar
  • 260 g ärtor

Gör så här

  1. Sätt en stor kastrull på spisen på medelvärme. Addera olja, grönsaker och salt. Sautera i 5 – 7 minuter.
  2. Lägg sedan ned buljongen och låt koka upp. När det kokar – sänk värmen och låt soppan sjuda i 10 minter.
  3. Medan soppan sjuder, placera dumplings-ingredienserna i Vitamix kannan och fäst locket.
  4. Starta maskinen på lägsta hastighet och öka till hastighet 5. Mixa i 10 sekunder. Blandningen ska få konsistensen som en smet. Häll över till en separat skål
  5. För att göra klart soppan: Häll ned soppan i Vitamix kanna och fäst locket.
  6. Starta maskinen på lägsta hastighet, öka sedan snabbt till högsta. Mixa i 60 sekunder och använd tampern om det behövs för att pressa ingredienserna mot knivbladen.
  7. Häll tillbaka soppan i kastrullen och låt den koka upp på nytt. Forma små dumplings (1 msk stora) och släpp ned dom en och en i soppan. De kommer flyta upp till ytan igen när de är klara. När det händer är soppan klar!