Vad kan vara godare än en rykande, krämig potatisgratäng? Inte mycket, men vi lovar att den blir ännu bättre när den är gjord på sötpotatis och kryddad med Winter Spice!
Sötpotatisgratäng
Mängd: 12 port
Tid: 1 h
Ingredienser
- 720 ml vispgrädde
- 4,5 dl rökt Gouda, riven
- 1 kvist rosmarin
- 0,5 dl hackad lök
- 1 vitlöksklyfta
- Zest från ½ citron
- 2 tsk Winter Spice-krydda
- 1 krm cayennepulver
- 3 msk smör
- 3 msk vetemjöl
- 4 st sötpotatisar (1 kg totalt), i skivor, ca 3 mm tjocka
- 120 ml (½ cup) Brown Sugar Glaze
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°C.
- Lägg ned vitlök, lök, vispgrädde, Gouda, rosmarin, citron zest, Winter Spice-krydda, cayenne, smör, och mjöl i kannan i angiven ordning och fäst locket.
- Välj hastighet 1, starta maskinen, öka till högsta hastighet och mixa i 15 sekunder. Såsen ska vara väldigt tjock och krämig när den är klar.
- Börja med att hälla ned 1 till 1,5 dl sås i botten av formen och addera sedan ett lager av potatisskivor. Häll på ett till lager sås och fortsätt så tills all potatis och sås är slut.
- Grädda i ugnen på 175°C i 35 minuter. Ta sedan ut formen från ugnen och toppa med Brown Sugar Glaze. Ställ tillbaka formen i ugnen igen och låt gratängen gräddas i ytterligare 15 till 20 minuter.