Smulpaj med äpple

Det perfekta receptet för en kall höstdag. Som substitut för äpplen kan du även använda päron eller persikor och på så vis anpassa receptet efter årets olika säsonger.

Smulpaj med äpple

Mängd: 9 portioner
Tid: 1 h och 15 min

Ingredienser

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1,8 dl (75 g) havregryn
  • 2,5 dl (200 g) rörsocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 110 g smör, rumstempererat
  • 5 (790 g) äpplen, utan kärnhus, delade i 8 klyftor
  • 2,5 dl strösocker
  • 3 msk (20 g) majsstärkelse
  • 2,5 dl vatten
  • 1 tsk vaniljpulver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj in en 23 x 23-cm ugnsfast form med smör eller olja.
  2. Lägg ned äpplen, vatten, vaniljsocker, majsstärkelse och strösocker i kannan och fäst locket.
  3. Välj hastighet 6 och ta bort lockpluggen från locket. Sätt ned tampern genom öppningen i locket och börja Pulsa 10 till 12 gånger, eller tills äpplena är grovhackade.
  4. Häll över äppelblandningen i en kastrull och värm på medelvärme i 5 minuter eller tills blandningen tjocknat. Ta bort kastrullen från plattan och låt svalna.
  5. Diska ur kannan. Lägg sedan ned brunt socker, kanel, havre och smör i kannan och fäst locket. Ta bort lockpluggen och för ned tampern genom öppningen.
  6. Välj hastighet 6, pulsa 8 gånger. Ta bort locket helt och skrapa ned innehållet som fastnat på kannans väggar med en mjuk spatula.
  7. Fäst locket, välj hastighet 6 och pulsa 6-8 gånger eller tills allt är ordentligt blandat.
  8. Fördela hälften av havremixen i botten av formen och  upp över kanterna. Häll sedan över äppelblandningen, och toppa med resterande havre.
  9. Grädda i ugnen i 45 minuter – 1 timme eller tills den fått en gyllenbrun färg. Serveras varm!