Kalla dagar kräver varm soppa – prova då det här underbara säsongsbaserade receptet. Med bland annat kålrot, morötter lök och selleri – mixad med färsk ingefära för en varm och fyllig smak.
Soppa på ugnsrostade grönsaker
Mängd: 1.5 L
Tid: 50 min
Ingredienser
- 2 st medelstora morötter, skurna i bitar
- 120 g (1 st ) medelstor kålrot (eller palsternacka), skuren i bitar
- 1 liten gul lök, skalad och delad i bitar
- 1 stjälkselleri, delad i bitar
- ½ jalapeño
- 2 vitlöksklyftor, skalade
- 1 bit (5 g) färsk ingefära
- ½ tsk salt
- ¼ tsk malen svartpeppar
- 2 msk olivolja (extra virgin)
- 720 ml grönsaksbuljong
- 2 st medelstora tomater, halverade
- 50 g grönskålsblad, grovt hackad
- 10 g färska korianderblad
- 225 g kikärtor, sköljda, uppdelad användning
Gör så här
- Sätt ugnen på 220°C.
- Blanda morötter, kålrot, lök, selleri, jalapeno, vitlök, ingefära och olivolja tillsammans i en bunke. Rör runt så att det blandas samma ordentligt.
- Sprid sedan ut det på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen i 30-40 min. När det är klart, ta bort ca 2,5 dl och ställ åt sidan, detta ska sparas till senare.
- Lägg ned buljong, rostade grönsakerna, salt och peppar samt halva burken med kikärtor i Vitamix kannan och fäst locket.
- Välj hastighet 1 eller programmet för varm soppa.
- Starta maskinen, öka till högsta hastighet och mixa i 5 minuter och 45 sekunder, eller låt programmet för varm soppa slutföras.
- Ta av locket på kannan och lägg ned tomater, kål, koriander, resterande kikärtor, och de sparade grönsakerna. Fäst locket.
- Välj hastighet 1.
- Starta maskinen och mixa i ytterligare 5 sekunder.