Soppa på ugnsrostade grönsaker

Kalla dagar kräver varm soppa – prova då det här underbara säsongsbaserade receptet. Med bland annat kålrot, morötter lök och selleri – mixad med färsk ingefära för en varm och fyllig smak.

Soppa på ugnsrostade grönsaker

Mängd: 1.5 L
Tid: 50 min

Ingredienser

  • 2 st medelstora morötter, skurna i bitar
  • 120 g (1 st ) medelstor kålrot (eller palsternacka), skuren i bitar
  • 1 liten gul lök, skalad och delad i bitar
  • 1 stjälkselleri, delad i bitar
  • ½  jalapeño
  • 2 vitlöksklyftor, skalade
  • 1 bit (5 g) färsk ingefära
  • ½ tsk salt
  • ¼ tsk malen svartpeppar
  • 2 msk olivolja (extra virgin)
  • 720 ml grönsaksbuljong
  • 2 st medelstora tomater, halverade
  • 50 g grönskålsblad, grovt hackad
  • 10 g  färska korianderblad
  • 225 g kikärtor, sköljda, uppdelad användning

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220°C.
  2. Blanda morötter, kålrot, lök, selleri, jalapeno, vitlök, ingefära och olivolja tillsammans i en bunke. Rör runt så att det blandas samma ordentligt.
  3. Sprid sedan ut det på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen i 30-40 min. När det är klart, ta bort ca 2,5 dl och ställ åt sidan, detta ska sparas till senare.
  4. Lägg ned buljong, rostade grönsakerna, salt och peppar samt halva burken med kikärtor i Vitamix kannan och fäst locket.
  5. Välj hastighet 1 eller programmet för varm soppa.
  6. Starta maskinen, öka till högsta hastighet och mixa i 5 minuter och 45 sekunder, eller låt programmet för varm soppa slutföras.
  7. Ta av locket på kannan och lägg ned tomater, kål, koriander, resterande kikärtor, och de sparade grönsakerna. Fäst locket.
  8. Välj hastighet 1.
  9. Starta maskinen och mixa i ytterligare 5 sekunder.