Rödkålssoppa med örtkrutonger

Recept och bild: Sanna & Lina El Kott Helander (@Elkotts)

Rödkålssoppa med örtkrutonger

Mängd: 4 -6 portioner

Rödkålssoppa

Ingredienser

  • 1 rödlök
  • ½ rödkålshuvud
  • 200 ml kokosmjölk
  • 5 dl vatten
  • 150 g fast tofu
  • 1 äpple, hackat
  • 1 tsk örtsalt eller ½ buljongtärning
  • 2 krm peppar

Topping

  • örtkrutonger
  • 1 salladslök, hackad
  • ett gäng rädisor, skivade
  • 1 msk olivolja

Gör så här

  1. Skala rödlök och skär i klyftor.
  2. Skär rödkålen i bitar. Lägg klyftorna och bitarna på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen på 200 grader i 25-30 minuter.
  3. Häll sedan alla ingredienser i din Vitamix-kanna. Mixa på högsta hastighet i cirka 5 minuter tills ånga kommer från locket. Häll upp i skålar och toppa med krutonger, salladslök, rädisor och några droppar olivolja.

Örtkrutonger

Ingredienser

  • valfritt bröd
  • 2 msk olivolja
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • ett knippe persilja
  • en näve solrosfrön
  • ½ citron, zest och juice

Gör så här

  1. Skär brödet i små fyrkanter.
  2. Hetta upp en stekpanna med olivolja. Skala och pressa i vitlök. Tillsätt brödbitarna och stek på några minuter.
  3. Häll på solrosfrön och rosta tills allt är knaprigt. Riv över citronzest och pressa över lite juice.