Recept och bild: Sanna & Lina El Kott Helander (@Elkotts)
Rödkålssoppa med örtkrutonger
Mängd: 4 -6 portioner
Rödkålssoppa
Ingredienser
- 1 rödlök
- ½ rödkålshuvud
- 200 ml kokosmjölk
- 5 dl vatten
- 150 g fast tofu
- 1 äpple, hackat
- 1 tsk örtsalt eller ½ buljongtärning
- 2 krm peppar
Topping
- örtkrutonger
- 1 salladslök, hackad
- ett gäng rädisor, skivade
- 1 msk olivolja
Gör så här
- Skala rödlök och skär i klyftor.
- Skär rödkålen i bitar. Lägg klyftorna och bitarna på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen på 200 grader i 25-30 minuter.
- Häll sedan alla ingredienser i din Vitamix-kanna. Mixa på högsta hastighet i cirka 5 minuter tills ånga kommer från locket. Häll upp i skålar och toppa med krutonger, salladslök, rädisor och några droppar olivolja.
Örtkrutonger
Ingredienser
- valfritt bröd
- 2 msk olivolja
- 1-2 vitlöksklyftor
- ett knippe persilja
- en näve solrosfrön
- ½ citron, zest och juice
Gör så här
- Skär brödet i små fyrkanter.
- Hetta upp en stekpanna med olivolja. Skala och pressa i vitlök. Tillsätt brödbitarna och stek på några minuter.
- Häll på solrosfrön och rosta tills allt är knaprigt. Riv över citronzest och pressa över lite juice.