Morot Muhammara med Dukkah

Denna klassiska Muhammara valnötsdipp från Mellanöstern med söta ugnsrostade morötter! Söt, välsmakande och syrlig.

Morot Muhammara med Dukkah

Mängd: 250 ml
Tid: 30 min

Ingredienser

  • 450 g morötter, skurna i 2-3 cm bitar
  • ½ msk avokadoolja
  • 100 g valnötter
  • 1 vitlöksklyfta, skalad
  • 2 msk (30 ml) granatäpplesirap [eller dadelsirap]
  • 1 msk extra virgin olivolja
  • 2 msk (30 ml) färskpressad citron
  • 1 ½ tsk mald torkad sumak
  • ½ tesked salt, valfritt
  • ½ tsk Aleppopeppar, valfritt
  • 0,5 dl (50) Hasselnöt Dukkah

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 205°C.
  2. Blanda morötterna i avokadoolja och lägg på en plåt. Rosta i ugnen i 20 minuter.
  3. Addera valnötter och vitlök till plåten och rosta i ytterligare 5 minuter, eller tills valnötterna är rostade.
  4. Lägg ned alla ingredienser i Vitamix-kannan i angiven ordning och fäst locket.
  5. Starta mixern på lägsta hastighet och öka sedan snabbt till högsta hastighet. Mixa för 60 sekunder, använd tampern för att pressa ned ingredienserna mot knivbladen.
  6. Servera med en klick olivolja, rikligt med hasselnötsdukkah och rostat bröd eller kex.