Denna klassiska Muhammara valnötsdipp från Mellanöstern med söta ugnsrostade morötter! Söt, välsmakande och syrlig.
Morot Muhammara med Dukkah
Ingredienser
- 450 g morötter, skurna i 2-3 cm bitar
- ½ msk avokadoolja
- 100 g valnötter
- 1 vitlöksklyfta, skalad
- 2 msk (30 ml) granatäpplesirap [eller dadelsirap]
- 1 msk extra virgin olivolja
- 2 msk (30 ml) färskpressad citron
- 1 ½ tsk mald torkad sumak
- ½ tesked salt, valfritt
- ½ tsk Aleppopeppar, valfritt
- 0,5 dl (50) Hasselnöt Dukkah
Gör så här
- Sätt ugnen på 205°C.
- Blanda morötterna i avokadoolja och lägg på en plåt. Rosta i ugnen i 20 minuter.
- Addera valnötter och vitlök till plåten och rosta i ytterligare 5 minuter, eller tills valnötterna är rostade.
- Lägg ned alla ingredienser i Vitamix-kannan i angiven ordning och fäst locket.
- Starta mixern på lägsta hastighet och öka sedan snabbt till högsta hastighet. Mixa för 60 sekunder, använd tampern för att pressa ned ingredienserna mot knivbladen.
- Servera med en klick olivolja, rikligt med hasselnötsdukkah och rostat bröd eller kex.