Miso Soppa med svamp och ingefära

Traditionell välgörande miso soppa gjord på svampdashi, och med extra smak av färsk ingefära.

Miso Soppa med svamp och ingefära

Mängd: 4 port
Tid: 25 min

Behållare: 1.4 L kanna

Ingredienser

Dashi buljong-

  • 946 ml vatten
  • 1 st (10 g) kombu alger
  • 14 g torkad shiitakesvamp

Misosoppa-

  • 4 msk (70 g) gul misopasta
  • 1 msk (8 g) färsk ingefära
  • 2 (20 g) salladslökar, sköljda, separerade, skivade tunt
  • 200 g silkestofu, skuren i ca 1 cm kuber
  • 1 msk wakame alger

Gör så här

  1. För Dashi-buljongen: Blanda vattnet och kombu i en medelstor kastrull. Ställ på medelvärme och koka gradvis upp för att extrahera full smak. Strax innan det det börjar koka, stäng av värmen. Ta av från spisen och släng kombu. Reservera 2,5 dl av denna fond för mixning senare.
  2. Tillsätt torkad shiitakesvamp i kastrullen med återstående buljongoch låt dra i 10 minuter.
  3. För Miso Soppan: Tillsätt 2,5 dl buljong, misopasta, ingefära och salladslök till Vitamix kannan och fäst locket. Starta mixern på lägsta hastighet och öka sedan snabbt till högsta hastighet. Mixa i 30 sekunder, eller tills helt slät. Låt Dashi-buljongen sjuda försiktigt för att värma upp om det behövs. Tillåt inte att det börjar koka, då kan soppan förlora sin smak och arom. Häll över den mixade misoblandningen till kastrullen följt av tofu och torkad wakame. Täck över tills det ska serveras.