Linsburgare med aubergine

Burgarna kan med fördel göras i förväg och sedan frysas in, för att på så vis alltid ha en snabb, god vegansk middag redo hemma.

Linsburgare med aubergine

Mängd: 6 st
Tid: 2 h och 20 min

Ingredienser

  • 100 g (1,25 dl) puylinser
  • 4 kvistar färsk timjan
  • 50 g (½) morot, dela i 4 bitar
  • 1 selleristjälk, dela i 4 bitar
  • 40 g (½ liten) rödlök, halverad
  • 650 g (1 ) aubergine
  • 150 g (2 ) portobello svampar, sköljda och rensade, delade i 4 bitar
  • 3 vitlöksklyftor
  • ½ tsk rökt paprikapulver
  • ½ dl färsk koriander, hackad
  • ½ dl färska myntablad, hackade
  • ½ dl slätbladig persilja, finhackad
  • ½ dl ströbröd
  • 1 tsk granatäpple melass (molasses)
  • ¼ tsk salt
  • 2 msk olivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°C. Lägg ned morot, selleri och rödlök i Vitamix kannan och fäst locket. Välj hastighet 4 och pulsa 5-6 gånger tills ingredienserna blivit hackade.
  2. Använda en spatula/slickepott, skrapa över det mixade innehållet till en kastrull. Addera linser och hela timjankvistar, täck sedan innehållet med vatten. Salta och låt sjuda i 20-25 minuter tills linserna mjuknat.
  3. Grovhacka auberginen och strö över 1/2 tsk salt. Låt det stå och dra i 10 minuter så att saltet hinner dra ur vätskan från auberginen. Badda den sedan torr och lägg ut på en plåt tillsammans med svamp och vitlök.  Strö på paprikapulvret och rosta sedan i ugnen tills det mjuknat.
  4. Sila linserna och låt stå och torka lite medan grönsakerna rostas. Lägg sedan ned auberginemix och linsblandning i Vitamix kannan och fäst locket. Starta maskinen på lägsta hastighet, öka sedan snabbt till högsta hastigeht. Mixa i 20-30 sekunder genom, använd tampern för att pressa ner ingredienserna mot knivbladen. Blandningen ska bli slät och fin.
  5. Skrapa ned innehållet i kannan till en bunke. Addera ströbröd, granatäpple melass och örter. Blanda runt det med en slev eller slickepott. Portionera ut till 6 st burgare (100g vardera) och ställ in i kylen i en timme.
  6.  Sätt ugnen på 180°C. Ta fram en teflonpanna, häll i olivolja och värm den på spisen på medelvärme. Lägg ned burgarna och stek dem ca 3 minuter på varje sida. Ställ sedan in dem i ugnen i 5 minuter, eller tills dem är varma rakt igenom.

Garnera dina burgare med det du önskar!