Vegansk Mac & Cheese med fullkornspasta

Detta recept på mac & cheese är framtaget med en lite nyttigare twist. Med din Vitamix kan du enkelt mixa ihop en krämig “ost” sås gjord på nötter och näringsjäst.

Vegansk Mac & Cheese med fullkornspasta

Mängd: 
Tid: 50 min

Paprika – och Cashewsås (“Ost-sås”)

Ingredienser

  • 420 ml vatten
  • 100 g rå mandel
  • 4 msk (15 g) näringsjäst
  • 65 g råa cashewnötter
  • 1 (150 g) röd paprik, utan kärnhus
  • ½ tsk vitlöksulver
  • 1 tsk lökpulver
  • ¼ tsk chiliflakes
  • 1½ tsk salt, valfritt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj in en ugnsfast form.
  2. Koka upp vatten i en stor kastrull.
  3. Medan vattnet kokar upp, lägg ned ingredienserna för Paprika – och cashewsåsen i Vitamix kannan och fäst locket.
  4. Starta maskinen på lägsta hastighet, öka sedan till högsta hastighet. Mixa i 5 minuter och 45 sekunder; eller välj programmet för Varm soppa och låt det slutföras.

Mac & Cheese

Ingredienser

  • 450 g fullkornspasta
  • 300 g butternut pumpa, delad i små bitar, cut into small chunks
  • 300 g röd paprika, tärnad

Gör så här

  1. När vattnet kokar, lägg ned pasta och koka den så att den nästan är klar  (¾ av tiden). Sila bort vattnet, lägg sedan ned pumpa, paprika och cashewsås i kastrullen. Bland runt allt ordentligt. Häll sedan över allt till ugnsformen.
  2. Ställ in i ugnen i 25-35 minuter, tills den fått en gyllenbrun yta.

NOTE: Näringsjäst bidrar med en lite ostig smak, men även extra näring i form av protein, vitaminer och mineraler. Framför allt B-vitamin.