Krämig broccolisoppa

En smakrik nyttig middag!

Krämig broccolisoppa

Mängd: 2 L
Tid: 40 min

Behållare: 2 L low profile kanna

Ingredienser

  • 900 g broccoli, grovhackad
  • 960 ml grönsaksbuljong med låg salthalt
  • 150 g färsk spenat
  • 1 medelstor gul lök, skalad, hackad
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 citron, skalad
  • 60 ml extra virgin olivolja
  • 2 msk näringsjäst
  • 1 tsk chiliflakes
  • 140 g cashewnötter, blötlagda
  • 1 tsk salt, valfritt
  • ½ tesked mald svartpeppar

Gör så här

  1. Värm 4 msk olja på medelvärme i en gryta med tjock botten. När oljan är varm, tillsätt lök, vitlök
    och citronskal. Smaksätt sedan med salt och svartpeppar. Fräs i ca 5 minuter tills
    löken börjar bli genomskinlig.
  2. Tillsätt broccolin och ytterligare en rejäl skvätt olja för att täcka broccolin. Stek i 3-5
    minuter utan lock, rör då och då. Addera chiliflakes och sätt på locket på grytan. Låt fräsa under lock i ytterligare 5 minuter.
  3. Ta av locket och tillsätt buljong, färsk spenat, näringsjäst och cashewnötter. Krydda igen med salt och peppar, om så önskas. Låt sjuda på medelvärme. När det puttrar,
    sänk värmen något och låt sjuda i cirka 15 minuter eller tills broccolin är mjuk.
  4. Häll försiktigt över soppan i Vitamix-kannan och fäst locket. Starta mixern på det lägsta hastighet, öka sedan snabbt till högsta hastighet, använd tampern om det behövs för att pressa ingredienser mot knivbladen. Mixa i 1 minut eller tills önskad konsistens uppnås. Servera direkt!