Cider och Dadelsylt

En lite annorlunda men fantastiskt god hemlagad sylt. Receptet kombinerar hela äpplen, kanelstänger, kryddnejlika, dadlar och färsk apelsin.

Cider och Dadelsylt

Mängd: 950 ml
Tid: 3 h 35 min

Ingredienser

  • 480 ml vatten
  • 6 medelstora (1 kg) äpplen, halverade, utan kärnhus
  • 1 medelstor (130 g) apelsin, skalad
  • 12 st (195 g) medjool dadlar, urkärnade
  • 2 kanelstänger
  • 6 st hel kryddnejlika, eller ½ tsk malen
  • 4 msk (32 g) majsstärkelse, blandat med 0,8 dl vatten

Gör så här

  1. Lägg ned vatten, äpplen, apelsin, dadlar, kanelstänger och kryddnejlika i Vitamix kannan och fäst locket. Starta maskinen på lägsta hastighet, öka sedan snabbt till högsta hastighet. Mixa i 3 minuter, använd tampern för att pressa ned ingredienserna mot knivbladen om det behövs.
  2. Häll sedan över blandningen till en stor kastrull och sätt på medelvärme. Låt stå och sjuda i 60-75 min, tills det kokats ned till en volym om ca hälften mot vad det var från början (ska vara ca 950 ml färdig produkt).
  3. Rör sedan ned majsstärkelseblandningen. Höj värmen en kort stund, så att sylten precis är påväg att börja koka, detta för att aktivera stärkelsen så det tjocknar. Ta då bort den från värmen. Ställ åt sidan och låt svalna helt.
  4. När blandningen svalnat, häll över i en lufttät behållare/burk, eller i flera mindre behållare. Njut av sylten själv eller ge bort som en liten gåva.