Vinter Panzanella Sallad med Honungsvinägrett

Den här salladen är fantastisk, du kan med fördel söka igenom kylen för att se efter vilka grönsaker du har hemma just nu och helt enkelt använda dem (om du inte har nedanstående).

Vinter Panzanella Sallad med Honungsvinägrett

Mängd: 8 portioner
Tid: 1 tim 30 min

Ingredienser Sallad

  • 300 g butternut pumpa, rensad, delad i kuber
  • 200 g brysselkål, halverade
  • 300 g sötpotatis, delad i kuber
  • 250 g blomkål
  • 200 g morötter, delad i bitar
  • 1st (350 g) vintersquash (acorn squash), delad i 6-8 klyftor, låt skalet sitta kvar, men ta bort kärnorna
  • 300 g rödbetor, skalad, delad i kuber
  • 185 g ciabatta bröd (eller annat liknande bröd), i kuber
  • 5 msk olivolja
  • ⅛ tsk salt

Ingredienser Dressing

  • 2 citroner, skalade
  • 80 ml champagne vinäger
  • 60 ml honung
  • 180 ml olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 st torkade aprikoser
  • 60 ml grov senap, uppdelad användning

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 205°C.
  2. Förbered två plåtar med bakplåtspapper och ställ åt sidan. Blanda varje grönsakssort men 1 msk olivolja och lite salt.
  3. Sprid ut på plåten med bakplåtspapper i olika sektioner, försök matcha grönsakerna med hur snabbt de tillagas i ugnen.  Ställ in i ugnen och låt de rostas i 45–60 minuter, eller tills de känns mjuka. Ta ut grönsakerna från ugnen och låt de svalna något.
  4. För att göra dressingen: Lägg ned citroner, champagne, vinäger, honung, olivolja, vitlök och halva senapen i Vitamix kannan i angiven ordning och fäst locket.
  5. Starta maskinen på lägsta hastighet och öka sedan snabbt till högsta. Mixa i 30 sekunder. Häll sedan över till en skål och rör ned resten av senapen för att få lite textur på dressingen.
  6. Blanda sedan grönsakerna med dressingen i en stor skål! Servera och njut.