Om du är sugen på en krämig chokladglass – testa den här! Utan både mejeri och socker – men lika god för det.
Vegansk chokladglass
Mängd: 10 port
Tid: 17 min
Ingredienser
- 780 ml cashewmjölk
- 2 (230 g) sötpotatis, ugnsbakad, utan skal
- 1 (120 g) stor banan, skalad
- 0,8 dl (33 g) råa cashewnötter
- 780 g iskuber
- 6 (80 g) dadlar, urkärnade
- 1,2 dl (40 g) kakaopulver
- 1 tsk vaniljpulver
Gör så här
- Lägg ned alla ingredienser i Vitamix kannan i ovanstående ordning och fäst locket.
- Starta maskinen på lägsta hastighet och öka sedan till högsta hastighet.
- Mixa i 1 minut och 30 sekunder, tills det är mixat helt slätt.
- Häll över 720 ml av glassen i iskuber och frys in, i åtminstone 6 timmar. Häll sedan över resterande i en lufttät behållare och ställ in i kylen.
- När iskuberna är helt frysta, ta ut dem ur formen och låt de tina upp något (i 10 min). Av innehållet i kylen, häll ned 360 ml i kannan, addera sedan iskuberna. Fäst locket.
- Starta maskinen på lägsta hastighet, öka sedan snabbt upp till högsta. Använd tampern för att pressa ned ingredienserna mot knivbladen. Mixa i 30-40 sekunder.
- Efter 30-45 sekunder kommer motorljudet förändras och 4 ”högar” kommer ta form i kannan. Stäng då av maskinen. Överbearbeta inte receptet, då riskerar glassen att smälta. Servera direkt!