Den här växtbaserade burgaren är enkel och underbart god. Att den görs på svamp ger en konsistens som påminner om kött. Smaksatt med vår egen kryddmix för svampburgare (se länk längre ned till receptet).

Svampburgare

Mängd: 6 port (1000 g)
Tid: 35 min

Ingredienser

  • 225 g crimini svamp (kan ersättas med ex. portobello)
  • 2,5 dl (125 g) gul lök
  • 1 liten vitlöksklyfta, skalad
  • 510 g bovetegryn, kokta, kalla, uppdelad användning
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk Dijon senap
  • 1 stort ägg
  • 2,5 dl (80 g) Panko
  • 1 msk krydda för svampburgare

Gör så här

  1. Lägg ned svamp, lök, vitlök, 1,8 dl (160g) kokt bovete, olivolja, ägg, senap,
    och kryddmix i Vitamix kannan i angiven ordning och fäst locket.
  2. Välj hastighet 6. Pulsa maskinen 20 till 25 gånger (snabba, korta), eller tills alla ingredienser är blandade – men inte släta. Använd tampern om det behövs för att pressa ned ingredienserna mot knivbladen.
  3. Häll över blandningen till en bunke, och addera resterande bovete (360 g) tillsammans med panko. Blanda runt med en spatula. Låt sedan stå i 30 minuter för att smeten ska sätta sig. Värm upp en stekpanna på medelvärme, och addera 1 msk olivolja. Portionera ut smeten i stekpannan (160 g = 1,8 dl) och platta till varje burgare lite med stekspaden. Stek i 2,5-3 min på varje sida tills den får en gyllenbrun, krispig yta. Vänd burgaren försiktigt!