Ett perfekt sätt att få i barnen grönsaker är att gömma dom i pannkakorna. Servera tillsammans med hemmagjord lingonsylt (gjord på enbart lingon, chiafrön och agave).
Spenatpannkakor med Lingonsylt
Mängd: 16 st
Tid: 25 minuter
Lingonsylt
Ingredienser
- 400 g frysta lingon
- 5 msk chiafrön
- 120 ml agave
Gör så här
- Lägg ned frysta lingon i en liten kastrull och värm på medeltemperatur i 3-5 minuter tills bären börjar smälta.
- Häll över de varma bären till kannan och tillsätt agave. Fäst locket. Välj hastighet 1. Starta maskinen och öka till högsta hastighet. Mixa i 30 sekunder eller tills allt är helt slätt. Häll sedan ned blandningen i en skål och rör ned chiafrön. Låt stå i kylen i minst 30 minuter.
Spenatpannkakor
Ingredienser
- 5 dl havremjölk (eller annan växtbaserad mjölk – ex mandelmjölk)
- 2 msk olivolja
- 1 banan, skalad, halverad
- 100 g grönkål
- 150 g fryst spenat, hackad
- 1,5 dl havregryn
- 2 dl bovetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- ½ tsk salt
- ¼ tsk malen svartpeppar
Gör så här
- Lägg ned alla ingredienser i kannan i ovanstående ordning och fäst locket. Välj hastighet 1, starta maskinen och öka till högsta hastighet. Mixa i 30 sekunder, använd tampern för att pressa ned ingredienserna mot knivbladen.
- Grädda pannkakorna i en stekpanna på medelvärme, ca 0,5 dl smet per pannkaka. Använd valfritt stekfett.
- Stek ca 2-3 minuter, vänd pannkakan och stek ytterligare 1-2 min. Upprepa tills all smet är slut.
- Servera med sylt.
Tips! Tycker du lingonsylt är för syrligt, byt ut till jordgubbar istället.