Spenatpannkakor med Lingonsylt

Ett perfekt sätt att få i barnen grönsaker är att gömma dom i pannkakorna.  Servera tillsammans med hemmagjord lingonsylt (gjord på enbart lingon, chiafrön och agave).

Spenatpannkakor med Lingonsylt

Mängd: 16 st
Tid: 25 minuter

Lingonsylt

Ingredienser

  • 400 g frysta lingon
  • 5 msk chiafrön
  • 120 ml agave

Gör så här

  1. Lägg ned frysta lingon i en liten kastrull och värm på medeltemperatur i 3-5 minuter tills bären börjar smälta.
  2. Häll över de varma bären till kannan och tillsätt agave. Fäst locket. Välj hastighet 1. Starta maskinen och öka till högsta hastighet. Mixa i 30 sekunder eller tills allt är helt slätt. Häll sedan ned blandningen i en skål och rör ned chiafrön. Låt stå i kylen i minst 30 minuter.

Spenatpannkakor

Ingredienser

  • 5 dl havremjölk (eller annan växtbaserad mjölk – ex mandelmjölk)
  • 2 msk olivolja
  • 1 banan, skalad, halverad
  • 100 g grönkål
  • 150 g fryst spenat, hackad
  • 1,5 dl havregryn
  • 2 dl bovetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • ¼ tsk malen svartpeppar

Gör så här

  1. Lägg ned alla ingredienser i kannan i ovanstående ordning och fäst locket. Välj hastighet 1, starta maskinen och öka till högsta hastighet. Mixa i 30 sekunder, använd tampern för att pressa ned ingredienserna mot knivbladen.
  2. Grädda pannkakorna i en stekpanna på medelvärme, ca 0,5 dl smet per pannkaka. Använd valfritt stekfett.
  3. Stek ca 2-3 minuter, vänd pannkakan och stek ytterligare 1-2 min. Upprepa tills all smet är slut.
  4. Servera med sylt.

Tips! Tycker du lingonsylt är för syrligt, byt ut till jordgubbar istället.