En annan variant på pumpapaj – men lika god!
Pumpapaj Bars
Mängd: 12 bitar
Tid: 2,5 h
Botten
Ingredienser
- 4,75 dl fullkornsmjöl
- ½ tsk salt
- 0,5 dl naturell grekisk yoghurt
- 110 g smör, rumstempererat
- 0,5 dl + 2 msk brunt socker
- 0,5 dl + 2 msk strösocker
- 1 msk mjölk
Gör så här
- Smöra en (33 cm x 23 cm) bakform.
- Blanda samman mjöl och salt i en bunke. Ställ åt sidan.
- Lägg ned yoghurt, smör, brunt socker och strösocker i kannan i angiven ordning och fäst locket.
- Välj hastighet 1.
- Starta maskinen och öka till högsta hastighet.
- Mixa i 30 sek, använd tampern för att pressa ned ingredienserna mot knivbladen.
- Häll över blandningen till bunken med de torra ingredienserna och blanda samman, addera 1 msk mjölk om det behövs. Pressa ut degen i bakformen, ska täcka halva kanterna. Nagga degen försiktigt med en gaffel och låt den sedan stå i 1 timme. Grädda sedan på 180°C i 30 – 35 min tills gyllenbrun. Låt stå och svalna på ett galler.
Fyllning
Ingredienser
- 355 ml kondenserad mjölk
- 2 stora ägg
- 425 g pumpa eller pumpapuré
- 0,5 dl brunt socker
- 2 msk honung
- 1½ tsk malen kanel
- ¼ tsk malen kryddnejlika
- ¼ tsk malen ingefära
- ¼ tsk malen kardemumma
- ¼ tsk salt
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°C. Lägg ned mjölk, ägg, pumpa, brunt socker, honung, kanel, kryddnejlika, ingefära, kardemumma och salt i kannan i angiven ordning och fäst locket.
- Välj hastighet 1.
- Starta maskinen, och öka till högsta hastighet.
- Mixa i 30 sekunder.
- Häll över fyllningen i bakformen och grädda i 10 minuter.
- Sänk sedan temperaturen till 180°C och grädda i ytterligare 25 min.
- Låt svalna helt innan du skär upp den.