Pannstekt lax, palsternackspuré och rödbetssallad

Denna fantastiska rätt förvandlar jordnära, säsongsbetonade grönsaker och färsk lax till en perfekt sammansatt måltid tack vare Vitamix och klassiska kulinariska tekniker.

Pannstekt lax, palsternackspuré och rödbetssallad

Mängd: 4 port
Tid: 2 h 15 min 

Kanna: 1,4 L eller 2 L

Ingredienser

Till rödbetssalladen –

  • 3 (300 g) rostade rödbetor, skalade, stora tärningar
  • ½ (200 g) engelsk gurka, stora tärningar
  • 1 medelstor (50 g) schalottenlök, tunt skivad
  • 120 ml champagnevinäger
  • 120 ml solrosolja
  • 2 msk honung
  • ¼ tsk salt, valfritt
  • ¼ tsk mald svartpeppar

För laxen –

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Till rödbetssalladen: Häll vinäger, olja, honung, salt och peppar i Vitamix-kannan i angiven ordning och fäst locket.
  3. Starta mixern på lägsta hastighet och öka sedan snabbt till hastighet 5. Mixa i 15 sekunder. Marinera sedan grönsakerna i vinägretten i upp till 1 timme i kylen.
  4. Till laxen: Krydda båda sidorna av varje laxfilé med salt och peppar. Värm olja i en stor ugnssäker stekpanna på medelhög värme. Lägg försiktigt laxen med skinnsidan nedåt ner i pannan. Låt laxen bryna i 3 minuter, eller tills att skinnet börjar bli brunt och
    knaprigt. Vänd inte laxen. Stäng av värmen och ställ in pannan i den förvärmda ugnen och tillaga i 5 minuter, eller tills laxskinnet är knaprigt och laxen är rosa på toppen.
  5. Bland försiktigt ihop rödbetssalladen. Sila och spara vinägretten.
  6. Servering: Skopa upp palsternackapuré och bred ut på mitten av varje tallrik. Ös rödbetssallad ovanpå purén. Placera laxen, med den knapriga skinnsidan uppåt. Ringla extra vinägrett över varje tallrik. Servera direkt!