Denna fantastiska rätt förvandlar jordnära, säsongsbetonade grönsaker och färsk lax till en perfekt sammansatt måltid tack vare Vitamix och klassiska kulinariska tekniker.
Pannstekt lax, palsternackspuré och rödbetssallad
Kanna: 1,4 L eller 2 L
Ingredienser
Till rödbetssalladen –
- 3 (300 g) rostade rödbetor, skalade, stora tärningar
- ½ (200 g) engelsk gurka, stora tärningar
- 1 medelstor (50 g) schalottenlök, tunt skivad
- 120 ml champagnevinäger
- 120 ml solrosolja
- 2 msk honung
- ¼ tsk salt, valfritt
- ¼ tsk mald svartpeppar
För laxen –
- 4 st (340 g) laxfiléer med skinn
- 1 msk avokadoolja
- ⅛ tsk salt, valfritt
- ⅛ tsk mald svartpeppar
- 720 ml blomkål och palsternackspuré
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°C.
- Till rödbetssalladen: Häll vinäger, olja, honung, salt och peppar i Vitamix-kannan i angiven ordning och fäst locket.
- Starta mixern på lägsta hastighet och öka sedan snabbt till hastighet 5. Mixa i 15 sekunder. Marinera sedan grönsakerna i vinägretten i upp till 1 timme i kylen.
- Till laxen: Krydda båda sidorna av varje laxfilé med salt och peppar. Värm olja i en stor ugnssäker stekpanna på medelhög värme. Lägg försiktigt laxen med skinnsidan nedåt ner i pannan. Låt laxen bryna i 3 minuter, eller tills att skinnet börjar bli brunt och
knaprigt. Vänd inte laxen. Stäng av värmen och ställ in pannan i den förvärmda ugnen och tillaga i 5 minuter, eller tills laxskinnet är knaprigt och laxen är rosa på toppen. - Bland försiktigt ihop rödbetssalladen. Sila och spara vinägretten.
- Servering: Skopa upp palsternackapuré och bred ut på mitten av varje tallrik. Ös rödbetssallad ovanpå purén. Placera laxen, med den knapriga skinnsidan uppåt. Ringla extra vinägrett över varje tallrik. Servera direkt!