Fransk löksoppa med svamp

Ett recept på traditionell fransk löksoppa – fast med torkad svamp också för en djupare smak.

Fransk löksoppa med svamp

Mängd: 1,2 L
Tid: 21 min

Ingredienser

  • 3 st (260 g) medelstora gula lökar, julienned
  • 2 msk (30 ml) olivolja
  • 1 torkat lagerblad
  • ½ tsk färsk timjan
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk malen svartpeppar
  • 4 msk (60 g) smör
  • 120 ml torr sherry, uppdelad användning
  • 950 ml buljong (grönsak eller kött)
  • 6 g torkad svamp
  • 1 medelstor (60 g) morot, delad i bitar
  • 3 tsk (8 g) chiafrön

Gör så här

  1. Värm olivoljan i en stor stekpanna på medelvärme, addera lök och lagerblad. Stek löken tills den blivit mjuk och gyllenbrun, addera då smör och kryddor.
  2. Deglasera med 80 ml sherry och låt reduceras.
  3. Under tiden, lägg ned buljong, torkad svamp, morot och chiafrön i Vitamix kannan och fäst locket. Starta maskinen på lägsta hastighet, öka sedan snabbt till högsta. Mixa i 6 min, tills innehållet i kannan är varmt (det kommer ånga från locket). OBS! Gäller bara om buljongen är kall innan den hälls ned i kannan, är buljongen varm så räcker det med att mixa tills allt är slätt bara.
  4. Addera sedan lök och resten av sherryn till innehållet i kannan. Välj hastighet 2, mixa i 20 sekunder.