Ett recept på traditionell fransk löksoppa – fast med torkad svamp också för en djupare smak.
Fransk löksoppa med svamp
Mängd: 1,2 L
Tid: 21 min
Ingredienser
- 3 st (260 g) medelstora gula lökar, julienned
- 2 msk (30 ml) olivolja
- 1 torkat lagerblad
- ½ tsk färsk timjan
- ½ tsk salt
- ½ tsk malen svartpeppar
- 4 msk (60 g) smör
- 120 ml torr sherry, uppdelad användning
- 950 ml buljong (grönsak eller kött)
- 6 g torkad svamp
- 1 medelstor (60 g) morot, delad i bitar
- 3 tsk (8 g) chiafrön
Gör så här
- Värm olivoljan i en stor stekpanna på medelvärme, addera lök och lagerblad. Stek löken tills den blivit mjuk och gyllenbrun, addera då smör och kryddor.
- Deglasera med 80 ml sherry och låt reduceras.
- Under tiden, lägg ned buljong, torkad svamp, morot och chiafrön i Vitamix kannan och fäst locket. Starta maskinen på lägsta hastighet, öka sedan snabbt till högsta. Mixa i 6 min, tills innehållet i kannan är varmt (det kommer ånga från locket). OBS! Gäller bara om buljongen är kall innan den hälls ned i kannan, är buljongen varm så räcker det med att mixa tills allt är slätt bara.
- Addera sedan lök och resten av sherryn till innehållet i kannan. Välj hastighet 2, mixa i 20 sekunder.