Äpplegranola

En enkel mix av äpple, dadlar, lönnsirap och pumpapaj krydda ger en god smak till den här granolan. Gör en batch och förvara den sedan i en lufttät behållare. Perfekt att toppa yoghurten eller smoothie bowlen med, eller bara äta som snacks.

Äpplegranola

Mängd: 1,8 L
Tid: 45 minuter

Ingredienser

  • 7 dl (300 g) havregryn
  • 140 g blandad torkad frukt, exempelvis blåbär, russin, aprikos
  • 2,5 dl (140 g) rå mandel
  • 2 msk hampafrön
  • 2 msk linfrön
  • 2 msk chiafrön
  • 2 st (400 g) honeycrisp/ honeycrunch äpplen, utan kärnhus, delad i bitar
  • 8 st dadlar, utan kärnor
  • 4 msk lönnsirap
  • 1 msk pumpapaj krydda

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C. Förbered en plåt (helst med höga kanter) med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
  2. I en stor bunke: blanda samman havregryn, torkad frukt, mandel, hampafrön, linfrön och chiafrön. Ställ åt sidan.
  3. Lägg ned äpplen, dadlar, lönnsirap och pumpapaj krydda i Vitamix kannan och fäst locket.
  4. Välj hastighet 1, starta sedan blendern och öka snabbt till högsta hastighet. Mixa i 45 sekunder, använd tampern för att pressa ned ingredienserna mot knivbladen.
  5. Häll sedan äppleblandningen i bunken med granola och rör runt ordentligt.  Häll sedan ut allt på plåten, sprid ut det så jämnt som möjligt.
  6. Ställ in plåten i ugnen i 25-35 minuter, tills det rostats fint. Notera att granolan kommer bli krispig så fort den svalnar. När den är helt kall – häll över i en burk och förvara.