En enkel mix av äpple, dadlar, lönnsirap och pumpapaj krydda ger en god smak till den här granolan. Gör en batch och förvara den sedan i en lufttät behållare. Perfekt att toppa yoghurten eller smoothie bowlen med, eller bara äta som snacks.
Äpplegranola
Mängd: 1,8 L
Tid: 45 minuter
Ingredienser
- 7 dl (300 g) havregryn
- 140 g blandad torkad frukt, exempelvis blåbär, russin, aprikos
- 2,5 dl (140 g) rå mandel
- 2 msk hampafrön
- 2 msk linfrön
- 2 msk chiafrön
- 2 st (400 g) honeycrisp/ honeycrunch äpplen, utan kärnhus, delad i bitar
- 8 st dadlar, utan kärnor
- 4 msk lönnsirap
- 1 msk pumpapaj krydda
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°C. Förbered en plåt (helst med höga kanter) med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
- I en stor bunke: blanda samman havregryn, torkad frukt, mandel, hampafrön, linfrön och chiafrön. Ställ åt sidan.
- Lägg ned äpplen, dadlar, lönnsirap och pumpapaj krydda i Vitamix kannan och fäst locket.
- Välj hastighet 1, starta sedan blendern och öka snabbt till högsta hastighet. Mixa i 45 sekunder, använd tampern för att pressa ned ingredienserna mot knivbladen.
- Häll sedan äppleblandningen i bunken med granola och rör runt ordentligt. Häll sedan ut allt på plåten, sprid ut det så jämnt som möjligt.
- Ställ in plåten i ugnen i 25-35 minuter, tills det rostats fint. Notera att granolan kommer bli krispig så fort den svalnar. När den är helt kall – häll över i en burk och förvara.