Utmärka smakkombinationer behöver inte nödvändigtvis vara svåra. Det här receptet gör det dessutom enkelt att få i sig olika typer av grönsaker. Framtaget av Great British Chefs.
Ugnsbakad torsk med fänkålspurée och blomkålsris
Mängd: 4 portioner
Tid: 1 tim
Fänkålspurée
Ingredienser
- 2 tsk olivolja
- 2 st fänkål, skivad tunt
- 1 selleristjälk, tärnad
- 2 vitlöksklyftor, skalade
- 1 tsk kapris
- Zest från 1 citron
- 35 g färsk spenat
Gör så här
- För fänkålspuréen: värm upp olivolja i en liten stekpanna på medelvärme.
- Addera fänkål, selleri, vitlök och stek tills det blivit mjukt.
- Täck sedan grönsakerna i stekpannan med vatten och låt sjuda i 10 minuter.
- Sila bort vattnet.
- Häll ned grönsakerna i kannan tillsammans med kapris, citronzest, spenat och en skvätt vatten. Fäst locket.
- Välj hastighet 1, starta maskinen och öka till högsta hastighet.
- Mixa i 1 minut.
- Häll över allt i en skål och håll det varmt för senare användning.
Blomkålsris
Ingredienser
- 1 blomkålshuvud, bruten i bitar
- 1 msk olivolja
- Juice från ½ citron
- färska örter, hackade
Gör så här
- För blomkålsris: Lägg ned en handfull blomkål åt gången i kannan. Välj hastighet 5 och pulsa 2 till 3 gånger, eller tills allt blivit fint hackat.
- Häll över i en skål och upprepa tills all blomkål är hackad. Lägg inte ned för mycket blomkål samtidigt, då finns det risk att bitarna blir väldigt ojämnt hackade.
- I en stor stekpanna: värm upp olivolja på medelvärme, lägg ned blomkålen och stek i ungefär 5 minuter. Tillsätt sedan dina färska örter och krydda med salt, peppar och citronjuice.
Torsk
Ingredienser
- 720 g (4 bitar) torsk
- ⅛ tsk salt
- ⅛ tsk malen svartpeppar
- 1 tsk olivolja
Gör så här
- Lägg torsken på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olivolja och krydda med salt och peppar. Tillagas i ugnen på 180°C i 10 till 12 minuter.
- För att servera: fördela puréen i mitten av tallriken, häll sedan på en sked blomkålsris och toppa med den ugnsbakade torsken.