Ugnsbakad torsk med fänkålspurée och blomkålsris

Utmärka smakkombinationer behöver inte nödvändigtvis vara svåra. Det här receptet gör det dessutom enkelt att få i sig olika typer av grönsaker. Framtaget av Great British Chefs.

Ugnsbakad torsk med fänkålspurée och blomkålsris

Mängd: 4 portioner
Tid: 1 tim

Fänkålspurée

Ingredienser

  • 2 tsk olivolja
  • 2 st fänkål, skivad tunt
  • 1 selleristjälk, tärnad
  • 2 vitlöksklyftor, skalade
  • 1 tsk kapris
  • Zest från 1 citron
  • 35 g färsk spenat

Gör så här

  1. För fänkålspuréen: värm upp olivolja i en liten stekpanna på medelvärme.
  2. Addera fänkål, selleri, vitlök och stek tills det blivit mjukt.
  3. Täck sedan grönsakerna i stekpannan med vatten och låt sjuda i 10 minuter.
  4. Sila bort vattnet.
  5. Häll ned grönsakerna i kannan tillsammans med kapris, citronzest, spenat och en skvätt vatten. Fäst locket.
  6. Välj hastighet 1, starta maskinen och öka till högsta hastighet.
  7. Mixa i 1 minut.
  8. Häll över allt i en skål och håll det varmt för senare användning.

Blomkålsris

Ingredienser

  • 1 blomkålshuvud, bruten i bitar
  • 1 msk olivolja
  • Juice från ½ citron
  • färska örter, hackade

Gör så här

  1. För blomkålsris: Lägg ned en handfull blomkål åt gången i kannan. Välj hastighet 5 och pulsa 2 till 3 gånger, eller tills allt blivit fint hackat.
  2. Häll över i en skål och upprepa tills all blomkål är hackad. Lägg inte ned för mycket blomkål samtidigt, då finns det risk att bitarna blir väldigt ojämnt hackade.
  3. I en stor stekpanna: värm upp olivolja på medelvärme, lägg ned blomkålen och stek i ungefär 5 minuter. Tillsätt sedan dina färska örter och krydda med salt, peppar och citronjuice.

Torsk

Ingredienser

  • 720 g (4 bitar) torsk
  • ⅛ tsk salt
  • ⅛ tsk malen svartpeppar
  • 1 tsk olivolja

Gör så här

  1. Lägg torsken på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olivolja och krydda med salt och peppar. Tillagas i ugnen på 180°C i 10 till 12 minuter.
  2. För att servera: fördela puréen i mitten av tallriken, häll sedan på en sked blomkålsris och toppa med den ugnsbakade torsken.