Shiitake och Nötfärsburgare

Du skulle aldrig gissa att denna hamburgare är 50% svamp. Med konsistens och smak av traditionell burgare.

Shiitake och Nötfärsburgare

Mängd: 9 burgare
Tid: 1 timme

Ingredienser

För burgaren –

  • 340 g shiitakesvamp, utan stam
  • 1 liten jalapeño
  • 1 medelstor (30 g) schalottenlök, skalad
  • ½ tsk salt, valfritt
  • ¼ tesked mald svartpeppar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 340 g nötfärs

Toppings –

  • 5 g ruccola
  • 50 g inlagd kålrot
  • 5 msk (75 ml) Harissa Aioli

Gör så här

  1. Lägg svampen, salt, peppar, jalapeno, schalottenlök och vitlök i Vitamix-kannan och fäst locket.
  2. Starta mixern på lägsta hastighet och öka sedan snabbt till hastighet 7.
  3. Mixa i 30 sekunder, använd tampern för att pressa ned ingredienserna mot knivbladen.
  4. Vänd ned svampblandningen i nötfärsen. Forma till nio burgare.
  5. För att tillaga burgarna, värm en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt 1 matsked olja i pannan och
    lägg burgare i pannan (träng inte ihop för många i pannan samtidigt). Du kan laga två åt gången.
    Bryn 3 minuter på varje sida och ställ sedan i ugnen (200°C) i cirka 15 minuter eller till önskad tillagningsgrad.

Till servering: Stek hamburgerbrödet lätt, smeta på aioli, lägg hamburgare på brödet och toppa med ruccola och
inlagd kålrot.