Matbukha

Betydelsen ”kokt sallad”.  Detta är en tomat- och chilisås som serveras som en öppningsrätt i Mellanöstern med pitabröd.

Matbukha

Mängd: 360 ml matbukha med pitabröd
Tid: 3 h 10 min

Kanna: 2 L low profile

Ingredienser

  • ½ (15 g) röd chili
  • 4 vitlöksklyftor, skalade
  • 5 st (700 g) tomater
  • 1 medelstor (200 g) röd paprika, urkärnad
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 tsk strösocker [eller alternativt sötningsmedel], valfritt
  • 80 ml olivolja
  • salt och svartpeppar efter smak

Gör så här

  1. Lägg ned chili, vitlök, tomater och paprika i Vitamix-kannan i angiven ordning och fäst locket.
  2. Starta mixern på lägsta hastighet och öka sedan snabbt till högsta hastighet.
  3. Mixa i 30 sekunder, använd tampern för att pressa ned ingredienserna mot knivbladen.
  4. Häll över såsen tillsammans med olivoljan till en liten kastrull och värm på låg värme. Låt småkoka i 3 timmar, eller tills blandningen reduceras med 3/4 av volymen. Tillsätt paprikapulver, socker, salt och peppar efter smak och koka i ytterligare tio minuter.