Betydelsen ”kokt sallad”. Detta är en tomat- och chilisås som serveras som en öppningsrätt i Mellanöstern med pitabröd.
Matbukha
Kanna: 2 L low profile
Ingredienser
- ½ (15 g) röd chili
- 4 vitlöksklyftor, skalade
- 5 st (700 g) tomater
- 1 medelstor (200 g) röd paprika, urkärnad
- 1 tsk paprikapulver
- 2 tsk strösocker [eller alternativt sötningsmedel], valfritt
- 80 ml olivolja
- salt och svartpeppar efter smak
Gör så här
- Lägg ned chili, vitlök, tomater och paprika i Vitamix-kannan i angiven ordning och fäst locket.
- Starta mixern på lägsta hastighet och öka sedan snabbt till högsta hastighet.
- Mixa i 30 sekunder, använd tampern för att pressa ned ingredienserna mot knivbladen.
- Häll över såsen tillsammans med olivoljan till en liten kastrull och värm på låg värme. Låt småkoka i 3 timmar, eller tills blandningen reduceras med 3/4 av volymen. Tillsätt paprikapulver, socker, salt och peppar efter smak och koka i ytterligare tio minuter.