Julig Äpplegranola

En mix av äpplen, dadlar, lönnsirap och härliga julkryddor blir alla goda smaksättare till granola. Njut av den själv till frukost, eller ge bort i en fin burk som en fin gest.

Julig Äpplegranola

Mängd: ca 16 port
Tid: 45 min

Ingredienser

  • 7 dl (300 g) glutenfria havregryn
  • 2,5 dl (140 g) blandad torkad frukt, ex tranbär och russin
  • 140 g mandel, rå
  • 2 msk hampafrön
  • 2 msk linfrön
  • 2 msk chiafrön
  • 2 (400 g) medelstora äpplen, urkärnade, delad i klyftor
  • 8 st (60 g) dadlar, urkärnade
  • 0,5 dl lönnsirap
  • 1 msk Mixed Spice

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C. Förbered en plåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
  2. Blanda i en stor bunke: havregryn, torkad frukt, mandel, hampafrön, linfrön och chiafrön.
  3. Lägg ned äpple, dadlar, lönnsirap och Mixed Spice-blandning i Vitamix kannan och fäst locket.
  4. Starta maskinen på lägsta hastighet, öka sedan snabbt till högsta hastighet. Mixa i 45 sekunder, använd tampern för att pressa ingredienserna mot knivbladen.
  5. Häll sedan ned äppleblandningen i bunken med granolan och blanda runt ordentligt. Fördela blandningen på plåten och sprid ut den ordentligt.
  6. Ställ in i ugnen och låt bakas i 25 till 35 minuter, tills det rostats ordentligt. Granola kommer bli krispig när den väl svalnat! När den är helt kall, häll över till en lufttät behållare.