Fullkornsbröd

Prova att mala ditt eget mjöl och gör din egen bröddeg i Vitamix – för att hembakat helt enkelt smakar godare. Just det här receptet är väldigt enkelt och kräver inte många ingredienser.

Fullkornsbröd

Mängd: 1 limpa 
Tid: 1 h 16 min

Ingredienser

 • 300 ml fingervarmt vatten
 • 1 jäst
 • 1 msk honung
 • 7,5 dl fullkornsmjöl
 • 1 tsk salt
 • 1 msk oliv- eller rapsolja
 • 1 tsk citronjuice

Gör så här

 1. Blanda vatten, jäst och honung. Rör runt och ställ sedan åt sidan (låt vila i 5 minuter).
 2. Lägg ned mjöl och salt i kannan och fäst locket. Välj hastighet 1. Starta sedan maskinen och öka till hastighet 6. Mixa tills det bildas en grop i mitten av blandningen i kannan, detta borde ske efter ca 5 sekunder. Stäng av maskinen och ta bort lockpluggen från locket.
 3. Häll ned olja, citron och jäst-blandningen genom öppningen (ned i gropen som bildats i kannan). Sätt tillbaka lockpluggen.
 4. För att mixa degen, starta maskinen på högsta hastighet i en sekund. Stäng av. Ta bort locket.
 5. Medan degen vilar, smöra/olja in en brödform (mått: 22 cm x 11 cm).
 6. För att knåda degen krävs två steg:
 7. Steg 1: Använd en mjuk spatula/slickepott för att skrapa kanterna så att all deg hamnar i mitten av kannan. Steg 2: Med maskinen inställd på högsta hastighet. Starta och stäng av maskinen snabbt 5 gånger (eller använd pulsknappen om du har en modell med denna funktion).
 8. Upprepa ovanstående två steg 5 gånger, eller tills du fått en fin deg. För att få loss degen från kannan, stäng av och starta maskinen 5 gånger (så att degen lyfter från knivbladen). Vänd upp och ned på kannan över brödformen och låt degklumpen falla ned. Använd en spatula/slickepott för att skrapa ur återstående deg från kannan.
 9. Använd en blöt eller inoljad spatula (eller lätt mjölade händer) för att forma degen efter brödformen. Låt sedan degen stå och jäsa i brödformen, tills den når upp till kanten på formen, runt 25 till 30 minuter.
 10. Frivilligt: Pensla brödet med en vispad äggvita och gör tre till fyra diagonala snitt (0,5 cm djupa) på toppen av limpan.
 11. Grädda på 180°C i 35 minuter eller tills brödet fått en gyllenbrun färg och får en centrumtemperatur på 93°C.
 12. Låt svalna på galler i 10 minuter,  ta sedan försiktigt loss limpan från brödformen och låt svalna helt!