Prova att mala ditt eget mjöl och gör din egen bröddeg i Vitamix – för att hembakat helt enkelt smakar godare. Just det här receptet är väldigt enkelt och kräver inte många ingredienser.
Fullkornsbröd
Mängd: 1 limpa
Tid: 1 h 16 min
Ingredienser
- 300 ml fingervarmt vatten
- 1 jäst
- 1 msk honung
- 7,5 dl fullkornsmjöl
- 1 tsk salt
- 1 msk oliv- eller rapsolja
- 1 tsk citronjuice
Gör så här
- Blanda vatten, jäst och honung. Rör runt och ställ sedan åt sidan (låt vila i 5 minuter).
- Lägg ned mjöl och salt i kannan och fäst locket. Välj hastighet 1. Starta sedan maskinen och öka till hastighet 6. Mixa tills det bildas en grop i mitten av blandningen i kannan, detta borde ske efter ca 5 sekunder. Stäng av maskinen och ta bort lockpluggen från locket.
- Häll ned olja, citron och jäst-blandningen genom öppningen (ned i gropen som bildats i kannan). Sätt tillbaka lockpluggen.
- För att mixa degen, starta maskinen på högsta hastighet i en sekund. Stäng av. Ta bort locket.
- Medan degen vilar, smöra/olja in en brödform (mått: 22 cm x 11 cm).
- För att knåda degen krävs två steg:
- Steg 1: Använd en mjuk spatula/slickepott för att skrapa kanterna så att all deg hamnar i mitten av kannan. Steg 2: Med maskinen inställd på högsta hastighet. Starta och stäng av maskinen snabbt 5 gånger (eller använd pulsknappen om du har en modell med denna funktion).
- Upprepa ovanstående två steg 5 gånger, eller tills du fått en fin deg. För att få loss degen från kannan, stäng av och starta maskinen 5 gånger (så att degen lyfter från knivbladen). Vänd upp och ned på kannan över brödformen och låt degklumpen falla ned. Använd en spatula/slickepott för att skrapa ur återstående deg från kannan.
- Använd en blöt eller inoljad spatula (eller lätt mjölade händer) för att forma degen efter brödformen. Låt sedan degen stå och jäsa i brödformen, tills den når upp till kanten på formen, runt 25 till 30 minuter.
- Frivilligt: Pensla brödet med en vispad äggvita och gör tre till fyra diagonala snitt (0,5 cm djupa) på toppen av limpan.
- Grädda på 180°C i 35 minuter eller tills brödet fått en gyllenbrun färg och får en centrumtemperatur på 93°C.
- Låt svalna på galler i 10 minuter, ta sedan försiktigt loss limpan från brödformen och låt svalna helt!