Citronrutor

Lemon Curd kan lyfta det mesta – och här blir det en fantastiskt god dessert tillsammans med en enkel botten!

Citronrutor

Mängd: 20 st
Tid: 30 min

Botten

Ingredienser

  • 4,75 dl + 6 msk vetemjöl, uppdelad användning
  • 1,25 dl strösocker
  • 225 g smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. För TNC 5200: Lägg i 3 dl mjöl, 115 g smör och 0,5 dl socker i kannan i angiven ordning och fäst locket. För modeller med 2 L low profile-kanna: Kör ned hela mängden med en gång!
  3. Välj hastighet 6.
  4. Pulsa snabbt 5 gånger. Ta av locket, skrapa sidorna och runt knivbladen med en slickepott, sätt på locket igen och pulsa ytterligare 5 gånger.
  5. Häll ned smeten i en 33 cm X 23 cm ugnssäker form.
  6. För TNC 5200: Upprepa processen med återstående ingredienser.
  7. Häll ned resterande smet i formen och grädda i 20 min i ugnen tills den får en gyllenbrun färg.
  8. Låt svalna på ett galler.

Lemon Curd fyllning

Ingredienser

  • 1,25 dl pressad citron
  • 5 stora ägg
  • 3,5 dl strösocker
  • ⅛ tsk salt
  • Zest från 3 citroner
  • 110 g smör, delad i tunna skivor

Gör så här

  1. Lägg ned pressad citron, ägg, socker, salt och zest i kannan i angiven ordning och fäst locket.
  2. Starta maskinen och öka sakta till högsta hastighet.
  3. Mixa i 5 minuter.
  4. Sänk till hastighet 5 och ta bort lockpluggen. Addera smör, en skiva i taget genom öppningen i locket, låt det blandas samman helt innan du lägger ned nästa smörskiva.
  5. Sätt på lockpluggen igen och öka sedan till högsta hastighet.
  6. Mixa i 30 sekunder.
  7. Täck den färdiggräddade botten med lemon curd. Låt svalna innan servering, serveras sedan rumstempererad.