Små goda muffins med kristalliserad ingefära och citron zest!
Citronmuffins med ingefära
Ingredienser smet
- 4,8 dl vetemjöl
- 1 msk riven citron zest
- 1¾ tsk bakpulver
- ¼ tsk salt
- 1,2 dl socker
- 0,5 dl kristalliserad ingefära
- 0,8 dl rumstempererat smör
- 1 stort ägg
- 1,75 dl mjölk
Ingredienser topping
- 0,5 dl socker
- 2 tsk riven citron zest
- 2½ msk smält smör
- 1 msk pressad citronjuice
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader. Lägg upp muffinsformar på en plåt, alternativt smöra in en muffinsplåt.
- Blanda mjöl, 1 msk citron zest och bakpulver i en medelstor bunke. Ställ åt sidan.
- Lägg ned 1,2 dl socker och kristalliserad ingefära i kannan och fäst locket.
- Välj hastighet 1. Starta maskinen och öka till hastighet 3. Mixa i 5 sekunder eller tills ingefäran är finhackad.
- Starta maskinen på hastighet 1, addera 0,8 dl rumstempererat smör till sockermixen i kannan, fäst locket och öka till hastighet 4 och mixa i 10 sekunder tills allt blandats ihop ordentligt. Stäng av mixen och använd en plast/gummi spatula för att skrapa ned innehållet som åkt upp på sidorna i kannan.
- Lägg ned mjölk och ägg i kannan. Fäst locket. Välj hastighet 1. Starta maskinen och öka till hastighet 5. Mixa i 15 sekunder.
- Häll över innehållet från kannan till bunken med de torra ingredienserna. Blanda ihop ordentligt.
- Fördela sedan ca 0,5 dl smet i varje muffinsform. Grädda i ugnen i 18-20 minuter tills de fått en gyllenbrun färg och inte är kletiga i mitten.
- Under tiden: blanda 0,5 dl socker och 2 msk riven citron zest i en liten skål, och 2½ msk smält smör och citronjuice i en annan liten skål.
- Medan muffinsen fortfarande är varma, doppa försiktigt toppen i skålen med smält smör och citronjuice och sedan i skålen med socker och citron zest. Låt svalna på galler.