Citronmuffins med ingefära

Små goda muffins med kristalliserad ingefära och citron zest!

Citronmuffins med ingefära

Mängd: 12 st
Tid:

Ingredienser smet

  • 4,8 dl vetemjöl
  • 1 msk riven citron zest
  • 1¾ tsk bakpulver
  • ¼ tsk salt
  • 1,2 dl socker
  • 0,5 dl kristalliserad ingefära
  • 0,8 dl rumstempererat smör
  • 1 stort ägg
  • 1,75 dl mjölk
Ingredienser topping
  • 0,5 dl socker
  • 2 tsk riven citron zest
  • 2½ msk smält smör
  • 1 msk pressad citronjuice

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg upp muffinsformar på en plåt, alternativt smöra in en muffinsplåt.
  2. Blanda mjöl, 1 msk citron zest och bakpulver i en medelstor bunke. Ställ åt sidan.
  3. Lägg ned 1,2 dl socker och kristalliserad ingefära i kannan och fäst locket.
  4. Välj hastighet 1. Starta maskinen och öka till hastighet 3. Mixa i 5 sekunder eller tills ingefäran är finhackad.
  5. Starta maskinen på hastighet 1, addera 0,8 dl rumstempererat smör till sockermixen i kannan, fäst locket och öka till hastighet 4 och mixa i 10 sekunder tills allt blandats ihop ordentligt. Stäng av mixen och använd en plast/gummi spatula för att skrapa ned innehållet som åkt upp på sidorna i kannan.
  6. Lägg ned mjölk och ägg i kannan. Fäst locket. Välj hastighet 1. Starta maskinen och öka till hastighet 5. Mixa i 15 sekunder.
  7. Häll över innehållet från kannan till bunken med de torra ingredienserna. Blanda ihop ordentligt.
  8. Fördela sedan ca 0,5 dl smet i varje muffinsform. Grädda i ugnen i 18-20 minuter tills de fått en gyllenbrun färg och inte är kletiga i mitten.
  9. Under tiden: blanda 0,5 dl socker och 2 msk riven citron zest i en liten skål, och 2½ msk smält smör och citronjuice i en annan liten skål.
  10. Medan muffinsen fortfarande är varma, doppa försiktigt toppen i skålen med smält smör och citronjuice och sedan i skålen med socker och citron zest. Låt svalna på galler.