Den här kryddiga, rökiga oljan är perfekt att ta med sig som gå-bort present. Särskilt i jultider, då den passar extra bra på skinka eller kalkon.

Chiliolja

Mängd: 930 ml
Tid: 15 min

Ingredienser

  • 2 st stjärnanis
  • 2 st hel kardemumma (grön)
  • 3 st hel kryddnejlika
  • 10 svartpepparkorn (hel)
  • 5 st kryddpeppar
  • 1 msk Sichuanpeppar
  • 1 kanelstång
  • 20 st arbol chilis (torkade)
  • 960 ml rapsolja eller druvkärnolja

Gör så här

  1. Lägg ned stjärnanis, kardemumma, kryddnejlika, svartpeppar, kryddpeppar, sichuanpeppar, kanelstång och torkade chilis i en stekpanna och hetta upp på medelvärme. Rosta kryddorna i 2-3 minuter, tills kryddan släpper ifrån sig alla aromer.
  2. Lägg sedan ned olja och rostade kryddor i Vitamix kannan och fäst locket. Starta maskinen på lägsta hastighet, öka sedan snabbt till högsta. Mixa i 2 minuter och 30 sekunder. Håll koll hela tiden så det inte blir för varmt, oljan kommer snabbt att komma upp i 70°C. Låt svalna något.
  3. Häll sedan ned innehållet i en steriliserad flaska. Oljan kommer innehålla lite bitar från kryddan, om du önskar kan du sila den försiktigt innan du häller över den till flaskan för att få bort dessa. Förvara sedan oljan i kylen.