BBQ Morötter med Tahini

Tahinisås blir ett smakrikt (och näringsrikt) tillskott till de söta morötterna.

BBQ Morötter med Tahini

Mängd: 4 port
Tid: 45 min

Ingredienser

För morötterna:

  • 900 g morötter, skalade
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk Garam Masala

För tahinisåsen:

  • 240 ml vatten
  • ½ citron, skalad
  • 2 msk (30 ml) champagnevinäger
  • 1 vitlöksklyfta
  • 30 g cashewnötter, rostade
  • 60 g sesamfrön, rostade
  • 2 tsk Garam Masala
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk malen svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 230°C.
  2. För morötterna: Blanda runt morötterna i en skål med Garam Masala och olja. Bred sedan ut på en plåt med bakplåtspapper och
    ställ in i förvärmd ugn och rosta i 30 minuter, eller tills morötterna blivit brynta och mjuka.
  3. För såsen: Placera resterande ingredienser i Vitamix-kannan i den ordning som anges och fäst locket.
  4. Kör Dipp & Sås-programmet, alternativt starta mixern på lägsta hastighet, öka sedan snabbt till högsta hastighet.
  5. Mixa i 60 sekunder, använd tampern för att pressa ingredienserna mot knivbladen.
  6. Servera rostade morötterna med tahinisåsen. Garnera med färska örter och rostade sesamfrön, om så önskas.

Notis från kocken: Tahinin väcker verkligen morötterna till liv. Processen att rosta morötterna ökar faktiskt vår kropps förmåga att absorbera deras nyttiga näringsämnen som betakaroten, som bland annat är viktigt för vår syn. Denna tahini är lite speciell eftersom den är gjord med cashewnötter tillsammans med de traditionella sesamfröna. Båda dessa ingredienser innehåller protein, hälsosamma fetter och fiber (nyckeln till att hjälpa dig att känna dig mätt längre) utöver ett brett utbud av andra näringsämnen, vilket gör en supernäringsrik, plantforward maträtt.