Tranbärssås

Ett perfekt tillbehör både till varma och kalla rätter. Just det här receptet är smaksatt med apelsin för att göra såsen ännu festligare.

Tranbärssås med apelsin

Mängd: 1,2 Liter
Tid: 45 min

Ingredienser

  • 4 medelstora apelsiner (560 g)
  • 600 g färska tranbär (eller tinade frysta)
  • 8 st dadlar, urkärnade
  • 2 tsk malen kanel
  • 120 ml vatten

Gör så här

  1. Ta bort zesten från två apelsiner, spara detta. Skala sedan alla apelsinerna så att endast fruktkött är kvar.
  2. I en medelstor kastrull: lägg ned apelsinzest, apelsiner, tranbär, vatten och malen kanel. Värm detta i kastrullen i ca 20 min, tills tranbären spricker och blandningen tjocknar. Låt sedan svalna, i ca 15 min.
  3. Lägg ned den svalnade blandningen i Vitamix kannan och fäst locket.
  4. Starta maskinen på lägsta hastighet, öka sedan till hastighet 5. Använd tampern vid behov för att pressa ned ingredienserna mot knivbladen. Mixa i 10-15 sekunder.
  5. Såsen kan serveras varm, rumstempererad eller kall, det bestämmer du själv!