Så tar du hand om din Vitamix

Checklista

  • Gör en grundlig rengöring: Fyll kannan med varmt vatten och lite ättiksprit och låt stå och dra några timmar (gärna över natten). Häll av hälften av vattnet. Mixa innehållet i 5-6 minuter tills det blivit så varmt att det börjar ryka från locket. Häll av allt vatten i diskhon och diska sedan ur den som vanligt med en diskborste och lite diskmedel för att få bort det sista!Finns det fortfarande kvar vita fläckar i kannan trots ättiksrengöringen? Testa då att blanda ihop lite bikarbontatpasta (bikarbonat + liten skvätt vatten = tjock pasta). Skrubba sedan ur kannan med bikarbonatblandningen (gärna med en mjuk tandborste).
  • Kontrollera drivhjulet: Om maskinen börjar låta på ett sätt som den inte gjort förut, då är det dags att kolla drivhjulet. Om det blivit slitet och behöver bytas ut kommer man höra en skillnad på ljudet när maskinen är igång. Du kan också se hur kuggarna ser ut. Hur snabbt drivhjulet slits beror på hur ofta man använder mixern, vissa behöver aldrig byta ut det, men det normala är att det behöver bytas ut efter några år. Att vicka på kannan under drift är ett exempel som gör att drivhjulet slits ut snabbt.
  • Kolla kullagret i kannan: Om kullagret i knivbasen håller på att ta slut, kan det orsaka ett väldigt högt ljud. Hur vet man om det är slitet? Håll kannan i en hand, prova att sätta snurr på hjulet underifrån med den andra handen. Om allt är i sin ordning ska knivarna ge lite motstånd och snurra maximalt 1 varv. Snurrar de mer eller helt fritt så är det på tiden att byta, går det väldigt trögt eller sitter fast helt ska det också bytas. Kontakta oss så hjälper vi till med detta.

 

TIPS & TRICKS

  • Vicka aldrig på kannan under drift: Man ska aldrig röra kannan medan maskinen är igång. Detta gör att drivhjulet slits snabbt och måste bytas ut. Använd tampern (den svarta plastpinnen) för att pressa ned ingredienserna mot knivbladen, istället för att skaka på kannan. Tampern används genom öppningen i locket (ta bara bort mittpluggen). Det är ett viktigt  hjälpmedel som kan användas även när maskinen körs på full speed. Tamperns krage gör att den inte når ner till knivarna så länge de används genom öppningen i locket.
  • Tänk på i vilken ordning du lägger ned ingredienserna: Du kan mixa en hel kanna med frysta ingredienser om du vill, men ska du mixa ihop olika ingredienser är det fördelaktigt att alltid börja med vätskan, sedan mjuka ingredienser och sist det frysta. Detta är mest effektivt och ger bäst resultat. Ska du mixa mycket fryst eller andra trögare blandningar, använd alltid tampern för att hjälpa till att pressa ned ingredienserna mot knivbladen.
  • Anpassa recepten efter kannan: Det går att göra samma saker i alla Vitamix, men volymerna kan skilja sig. För bästa möjliga resultat behöver man anpassa mängden efter kannans form och storlek. I en 2 L low profile kanna  som är bred i botten krävs större mängder för att knivbladen ska komma åt att mixa allt slätt. Tänk att ingredienserna ska täcka knivbladen med god marginal (medelstora till stora volymer). Medan den höga smala kannan till TNC 5200 enkelt kan mixa mindre portioner, tack vare att den är smalare nedtill, men klarar sämre av att man fyller kannan hela vägen upp med svårmixade ingredienser.