Så gör du Nötsmör i din Vitamix

Så gör du Nötsmör i din Vitamix

Idag finns det ett hav av olika nötsmör (och non-nut butter) i butikerna – men du kan enkelt göra ditt eget  helt utan tillsatser. Bortsett från att kontrollera innehållet kan du dessutom få exakt den textur du vill ha om du gör det själv! Gillar du det klassiska jordnötssmöret, eller kan du tänka dig att experimentera med blandade nötter eller kanske prova en spread med mandel och russin?

Ni hittar hittar recepten under kategorin: Nötsmör (och Non-Nut Butter)

Välj ingredienser

Om du önskar göra ett enkelt recept utan övriga ingredienser, se då till att använda rostade nötter eller frön. Det brukar finnas att köpa färdigrostade i affären, men du kan såklart lika gärna rosta dem själv.

Råa nötter fungerar såklart också, men då behöver du tillsätta lite vätska för att det ska mixas på ett bra sätt. Vitamix kockar brukar oftast använda kokosmjölk, men du kan lika gärna välja en neutral olja om du inte önskar ändra smaken så mycket.

Önskar man justera smaken så är det aldrig fel förstås! Tillsätt exempelvis gärna kryddor, sötning eller annat för att få till precis den smak DU vill ha.

Tips inför mixningen

En av  viktigaste grunderna när du ska göra nötsmör är att se till att lägga ner tillräckligt mycket ingredienser i kannan. Detta är extra viktigt när du använder en 2 liters Low Profile kanna som är väldigt bred i botten. Här får du gärna satsa på minst 9 dl nötter! Oavsett hur mycket du gör så kan du alltid spara det i kylen till senare.

För att se till att innehållet mixas ordentligt – använd tamper (den svarta plastpinnen) för att pressa ingredienserna mot knivbladen. Om du föredrar ditt nötsmör lite mer crunchy räcker det med att mixa i en minut. Men för att få till den där perfekt släta konsistensen som Vitamix är känd för – mixa då i två minuter.

När du väl mixat klart, då vill du se till att få ur allt det goda smöret ur kanna, eller hur? För att göra det rekommenderar vi att man använder  Vitamix Under Blade Scraper som är designad för just det ändamålet.

Nöt – och frösmör är bra till så mycket mer än att bara ha på smörgåsen. Det passar bland annat utmärkt i smoothies, bakning, såser, eller som dipp att doppa frukt i (perfekt mellanmål).