Supersöta pajer, som är roliga att servera som efterrätt till vilken middag som helst. Eller bara som fika istället för en klassisk äppelpaj. Den här varianten äts med händerna och lämpar sig därför även perfekt att ta med sig på picknick med mera.
Mini-Äppelpaj
Mängd: 6-8 st
Tid: 1 timme
Ingredienser
- 120 ml vatten
- 275 g rostade äpplen, ca 6-7 st
- 7 st dadlar, urkärnade
- 1 apelsin + zest
- 1 kanelstång
- 60 ml flax egg (veganskt äggsubstitut gjort på linfrön och vatten, eller chiafrön och vatten – ex på recept hittar du här)
- Pajdeg (se recept längre ned)
Gör så här
- Lägg vatten, äpplen, dadlar, kanel, apelsin och apelsinzest i Vitamix kannan i angiven ordning och fäst locket.
- Starta maskinen och lägsta hastighet, öka sedan snabbt till högsta. Mixa i 40 – 50 sekunder, använd tampern för att pressa ned ingredienserna mot knivbladen.
- Ställ in i kylen tills pajskalen är redo.
- För att göra pajen:
Rulla ut degen så den blir ca 3 mm tjock, på mjölad yta. Dela i rektanglar om 10 cm x 5 cm. Använd sedan degen som blir över för att göra fler rektanglar, tills du använt upp allt. - Pensla toppen på 2 rektanglar med äggsubstitutet och lägg 3-4 msk fyllning i mitten. Lägg sedan på den ena rektangeln över den andra, kant i kant. Nyp ihop och nagga kanterna försiktigt med en gaffel. Gör sedan 2 – 3 luft/ventilskåror på toppen av degen.
- Upprepa med resterande deg och fyllningen.
- Pensla minipajerna med äggsubstitut. Grädda sedan i ugnen i 35-45 minuter på 175 grader. Låt svalna innan servering.
PAJDEG:
- 4.75 dl (350 g) fullkornsmjöl
- 2.4 dl (115 g) vetemjöl
- 1 tsk salt, valfritt
- 150 g vegetabiliskt smör, kallt, delad i kuber
- 180 ml vatten