Full med smaker från hela rostade kryddor. En krämig, lätt blomkålshummus som passar utmärkt tillsammans med färska grönsaker.
Levantisk blomkålshummus
Mängd: 540 ml
Tid: 11 min
Ingredienser
- 4 msk (35 g) sesamfrön
- ¼ tsk spiskummin frön
- ¼ tsk malen gurkmeja
- ¼ tsk paprikapulver
- 1 nypa malen kardemunna
- ¼ tsk korianderfrön
- 450 g ångkokt, eller ugnsrostad blomkål, delad i buketter
- ½ (25 g) citron, skalad
- 1 vitlöksklyfta [eller 1/2 tsk. vitlökspulver]
- 2 msk extra virgin olivolja
- 1 tsk salt
- ¼ tsk sumak krydda
¼ tsk torkad mynta
Gör så här
- Lägg ned de 6 första ingredienserna (fram till blomkålen) i en liten kastrull och värm kryddorna på medellåg värme. Rosta tills de är riktigt aromatiska och doftar mycket.
- När kryddor och frön är rostade, lägg ned blomkålen och återstående ingredienser, inklusive kryddmixen, i Vitamix kannan och fäst locket.
- Starta maskinen på lägsta hastighet, öka sedan snabbt till högsta hastighet. Mixa i 1 minut, använd tampern för att pressa ingredienserna mot knivbladen.