Levantisk blomkålshummus

Full med smaker från hela rostade kryddor. En krämig, lätt blomkålshummus som passar utmärkt tillsammans med färska grönsaker.

Levantisk blomkålshummus

Mängd: 540 ml
Tid: 11 min

Ingredienser

  • 4 msk (35 g) sesamfrön
  • ¼ tsk spiskummin frön
  • ¼ tsk malen gurkmeja
  • ¼ tsk paprikapulver
  • 1 nypa malen kardemunna
  • ¼ tsk korianderfrön
  • 450 g ångkokt, eller ugnsrostad blomkål, delad i buketter
  • ½ (25 g) citron, skalad
  • 1 vitlöksklyfta [eller 1/2 tsk. vitlökspulver]
  • 2 msk extra virgin olivolja
  • 1 tsk salt
  • ¼ tsk sumak krydda
    ¼ tsk torkad mynta

Gör så här

  1. Lägg ned de 6 första ingredienserna (fram till blomkålen) i en liten kastrull och värm kryddorna på medellåg värme. Rosta tills de är riktigt aromatiska och doftar mycket.
  2. När kryddor och frön är rostade, lägg ned blomkålen och återstående ingredienser, inklusive kryddmixen, i Vitamix kannan och fäst locket.
  3. Starta maskinen på lägsta hastighet, öka sedan snabbt till högsta hastighet. Mixa i 1 minut, använd tampern för att pressa ingredienserna mot knivbladen.