Hallongrottor

En god klassiker med få ingredienser och som går snabbt att baka. Byt gärna ut hallonsylten till din egen favoritsylt!

Hallongrottor

Mängd: 24 st
Tid: 20 min

Ingredienser

  • 5 dl fullkornsmjöl
  • ½ tsk salt
  • 2 stora ägg, separera gula och vita
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 220 g (2,5 dl) bordsmargarin
  • 1 dl brunt socker
  • 2 msk vatten
  • 3, 5 dl hackade nötter
  • sylt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180°C.
  2. Blanda mjöl och salt i en bunke, ställ åt sidan.
  3. Lägg ned äggula, vaniljpulver, margarin, brunt socker och vatten i kannan i angiven ordning och fäst locket.
  4. Välj hastighet 1.
  5. Starta maskinen och öka till hastighet 6.
  6. Mixa i 10 sekunder.
  7. Blanda ned kannans innehåll i bunken tillsammans med de torra ingredienserna.
  8. Vispa äggvitan med en gaffel. Forma degen till små bollar. Doppa bollarna i äggulan och rulla dem sedan i hackade nötter.
  9. Lägg ut degbollarna (2.5 cm) isär på en plåt med bakplåtspapper. Pressa försiktigt tummen i mitten på varje boll så att det bildas en liten grop.
  10. Grädda i 10-12 min, eller tills de har fått en fin färg. Låt svalna och fyll sedan med sylt.