Toscansk Tomatsoppa med vita bönor

Mixad slät till perfektion! Vita bönor ger krämighet och protein till denna soppa som avnjuts bäst med hemgjorda krutonger.

Toskansk Tomatsoppa med vita bönor

Mängd: 1,9 L
Tid: 1 tim

Behållare: 2 L low profile kanna

Ingredienser

Soppa

  • 3 msk (45 ml) olivolja
  • ½ liten (60 g) gul lök, skalad, halverad
  • 5 (15 g) vitlöksklyftor, skalade
  • 1 tsk salt, valfritt
  • 2 msk (30 ml) tomatpuré
  • 900 g roma tomater
  • 2 burkar (850 g) vita bönor, avrunna, sköljda
  • 960 ml grönsaksbuljong
  • 1 kvist färsk rosmarin, endast bladen
  • ¼ tsk chiliflakes

Krutongarnering, valfritt

  • 4 skivor (114 g) ciabattabröd, i tärningar
  • 55 g mozzarella, strimlad
  • 1 msk färsk rosmarin, hackad

Gör så här

  1. Värm 1 msk olivolja i en stor gryta. Lägg ned lök, vitlök och en nypa salt. Stek, rör om då och då, tills löken är mjuk (ca 5 min).
  2. Tillsätt tomatpurén och stek i 1 minut. Tillsätt tomaterna, bönorna, buljongen, rosmarin och chiloflakes. Koka upp. Sänk värmen till medel och låt sjuda20 minuter.
  3. Arbeta sedan i omgångar/mixa lite åt gången – häll försiktigt över soppan i Vitamix-behållaren och säkra locket.
  4. Starta mixern på lägsta hastighet och öka sedan till högsta hastighet. Mixa i 20 sekunder eller till önskad konsistens uppnås. Häll över i en gryta för att hålla den varm. Upprepa tills all soppa är mixad.
  5. För garnering: Sätt ugnen på (200°C). Lägg brödtärningarna på en plåt, ringla över återstående olivolja och strö över hackad rosmarin och strimlad mozzarella. Rosta i ugnen tills krutongerna är gyllenbruna, cirka 10 till 15 minuter.