Mixad slät till perfektion! Vita bönor ger krämighet och protein till denna soppa som avnjuts bäst med hemgjorda krutonger.
Toskansk Tomatsoppa med vita bönor
Behållare: 2 L low profile kanna
Ingredienser
Soppa
- 3 msk (45 ml) olivolja
- ½ liten (60 g) gul lök, skalad, halverad
- 5 (15 g) vitlöksklyftor, skalade
- 1 tsk salt, valfritt
- 2 msk (30 ml) tomatpuré
- 900 g roma tomater
- 2 burkar (850 g) vita bönor, avrunna, sköljda
- 960 ml grönsaksbuljong
- 1 kvist färsk rosmarin, endast bladen
- ¼ tsk chiliflakes
Krutongarnering, valfritt
- 4 skivor (114 g) ciabattabröd, i tärningar
- 55 g mozzarella, strimlad
- 1 msk färsk rosmarin, hackad
Gör så här
- Värm 1 msk olivolja i en stor gryta. Lägg ned lök, vitlök och en nypa salt. Stek, rör om då och då, tills löken är mjuk (ca 5 min).
- Tillsätt tomatpurén och stek i 1 minut. Tillsätt tomaterna, bönorna, buljongen, rosmarin och chiloflakes. Koka upp. Sänk värmen till medel och låt sjuda20 minuter.
- Arbeta sedan i omgångar/mixa lite åt gången – häll försiktigt över soppan i Vitamix-behållaren och säkra locket.
- Starta mixern på lägsta hastighet och öka sedan till högsta hastighet. Mixa i 20 sekunder eller till önskad konsistens uppnås. Häll över i en gryta för att hålla den varm. Upprepa tills all soppa är mixad.
- För garnering: Sätt ugnen på (200°C). Lägg brödtärningarna på en plåt, ringla över återstående olivolja och strö över hackad rosmarin och strimlad mozzarella. Rosta i ugnen tills krutongerna är gyllenbruna, cirka 10 till 15 minuter.