Tomat och Lök Focaccia

Njut av detta nybakade bröd i italiensk stil, direkt från ugnen, med ditt val av smaksättningar.

Tomat och Lök Focaccia

Mängd:
Tid: 2,5 h

Behållare: 1,4 L kanna

Ingredienser

För focaccian –

  • 2,5 dl varmt vatten (ca 43 °C)
  • 1 tsk honung
  • 2 tsk (7 g) snabbjäst (1 paket)
  • 450 g vetemjöl special
  • 2 msk honung
  • 1 tsk salt, valfritt
  • 120 ml olivolja, uppdelad användning

Till servering –

  • 70 g romatomat, tunt skivad
  • 30 g lök, tunt skivad, sauterad
  • 1 svart vitlök

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 °C.
  2. Blanda vatten, 1 tsk honung och jäst i en liten skål och rör om. Låt stå i 10 minuter för att aktivera jästen.
  3. Häll vätska, mjöl, salt och honung i Vitamix-kannan och fäst locket.
  4. Starta maskinen och öka hastigheten till 5. Mixa i 20 sekunder och använd tampern för att pressa ned ingredienserna mot knivarna.
  5. Häll över degen till en lätt smord skål och täck med en kökshandduk. Låt jäsa på en varm plats i 1 timme, eller tills den har fördubblats i storlek.
  6. Förbered en bakform, 23×23 cm, genom att pensla med olivolja. När degen har jäst, ta ut den ur skålen och tryck försiktigt ner den i den förberedda bakformen. Täck över degen med en handduk igen och låt den jäsa på en varm plats i ytterligare 45 minuter. När degen har jäst igen, gör groparna i degen med fingrarna och ringla lätt över den sparade olivoljan. Tillsätt tomat, svart vitlök och lök. Placera i den förvärmda ugnen och grädda i 25 minuter eller tills temperaturen i mitten av brödet nått 85 °C.