Njut av detta nybakade bröd i italiensk stil, direkt från ugnen, med ditt val av smaksättningar.
Tomat och Lök Focaccia
Behållare: 1,4 L kanna
Ingredienser
För focaccian –
- 2,5 dl varmt vatten (ca 43 °C)
- 1 tsk honung
- 2 tsk (7 g) snabbjäst (1 paket)
- 450 g vetemjöl special
- 2 msk honung
- 1 tsk salt, valfritt
- 120 ml olivolja, uppdelad användning
Till servering –
- 70 g romatomat, tunt skivad
- 30 g lök, tunt skivad, sauterad
- 1 svart vitlök
Gör så här
- Sätt ugnen på 220 °C.
- Blanda vatten, 1 tsk honung och jäst i en liten skål och rör om. Låt stå i 10 minuter för att aktivera jästen.
- Häll vätska, mjöl, salt och honung i Vitamix-kannan och fäst locket.
- Starta maskinen och öka hastigheten till 5. Mixa i 20 sekunder och använd tampern för att pressa ned ingredienserna mot knivarna.
- Häll över degen till en lätt smord skål och täck med en kökshandduk. Låt jäsa på en varm plats i 1 timme, eller tills den har fördubblats i storlek.
- Förbered en bakform, 23×23 cm, genom att pensla med olivolja. När degen har jäst, ta ut den ur skålen och tryck försiktigt ner den i den förberedda bakformen. Täck över degen med en handduk igen och låt den jäsa på en varm plats i ytterligare 45 minuter. När degen har jäst igen, gör groparna i degen med fingrarna och ringla lätt över den sparade olivoljan. Tillsätt tomat, svart vitlök och lök. Placera i den förvärmda ugnen och grädda i 25 minuter eller tills temperaturen i mitten av brödet nått 85 °C.