Perfekt snabb vardagsmiddag! En lite speciell ingrediens i denna rätt är banan.
Sweet & Spicy Spagetti
Ingredienser
- 230 g fullkornsspaghetti
- 3 medelstora (300 g) bananer, skalade
- 1 msk matolja
- 1 st (150 g) gul lök, grovhackad
- 4 (15 g) vitlöksklyftor, skalade och hackade
- ½ msk (5 g) färsk ingefära, rengjord och hackad
- 1 (16 g) Fresno-chili, urskalad och hackad
- ⅓ dl (80 g) tomatpuré
- ¾ dl (180 ml) pastavatten (så spara detta från den kokande pastan).
- 2 msk (30 ml) vitvinsvinäger
- 2 msk (30 ml) soja
- ½ tsk malen cayennepeppar
- 5 (40 g) medjool-dadlar, urkärnade
Gör så här
- Koka spaghetti enligt anvisningarna på förpackningen. Sila vattnet, men spara 180 ml pastavatten till såsen.
- Lägg bananerna i Vitamix-behållaren och sätt på locket. Starta mixern på lägsta hastighet och öka sedan snabbt till högsta hastighet. Mixa i 20 sekunder och använd tampern för att pressa ned ingredienserna mot knivbladen.
- Värm en medelstor stekpanna på medelvärme och tillsätt oljan. Fräs lök, vitlök, ingefära och Fresno-chili tills de är mjuka. Tillsätt de mixade bananerna och tomatpurén i pannan, låt koka tills de tjocknat något och tomatpurén har karamelliserats. Ta av stekpannan från värmen.
- Häll över den sauterade blandningen till Vitamix-kannan, tillsätt sedan pastavatten, vinäger, sojasås, cayennepeppar och dadlar. Sätt på locket. Starta mixern på lägsta hastighet och öka sedan snabbt till högsta hastighet. Mixa i 60 sekunder och använd tampern för att pressa ned ingredienserna mot knivbladen. Blanda samman såsen med den kokta spagettin och servera (värm upp igen efter omrörning, om det behövs.)