Sweet & Spicy Spagetti

Perfekt snabb vardagsmiddag! En lite speciell ingrediens i denna rätt är banan.

Sweet & Spicy Spagetti

Mängd: 840 ml
Tid: 35 min

Ingredienser

  • 230 g fullkornsspaghetti
  • 3 medelstora (300 g) bananer, skalade
  • 1 msk matolja
  • 1 st (150 g) gul lök, grovhackad
  • 4 (15 g) vitlöksklyftor, skalade och hackade
  • ½ msk (5 g) färsk ingefära, rengjord och hackad
  • 1 (16 g) Fresno-chili, urskalad och hackad
  • ⅓ dl (80 g) tomatpuré
  • ¾ dl (180 ml) pastavatten (så spara detta från den kokande pastan).
  • 2 msk (30 ml) vitvinsvinäger
  • 2 msk (30 ml) soja
  • ½ tsk malen cayennepeppar
  • 5 (40 g) medjool-dadlar, urkärnade

Gör så här

  1. Koka spaghetti enligt anvisningarna på förpackningen. Sila vattnet, men spara 180 ml pastavatten till såsen.
  2. Lägg bananerna i Vitamix-behållaren och sätt på locket. Starta mixern på lägsta hastighet och öka sedan snabbt till högsta hastighet. Mixa i 20 sekunder och använd tampern för att pressa ned ingredienserna mot knivbladen.
  3. Värm en medelstor stekpanna på medelvärme och tillsätt oljan. Fräs lök, vitlök, ingefära och Fresno-chili tills de är mjuka. Tillsätt de mixade bananerna och tomatpurén i pannan, låt koka tills de tjocknat något och tomatpurén har karamelliserats. Ta av stekpannan från värmen.
  4. Häll över den sauterade blandningen till Vitamix-kannan, tillsätt sedan pastavatten, vinäger, sojasås, cayennepeppar och dadlar. Sätt på locket. Starta mixern på lägsta hastighet och öka sedan snabbt till högsta hastighet. Mixa i 60 sekunder och använd tampern för att pressa ned ingredienserna mot knivbladen. Blanda samman såsen med den kokta spagettin och servera (värm upp igen efter omrörning, om det behövs.)