Denna koreanska BBQ-klassiker får en vegetarisk makeover med samma goda smak!
Svamp Bulgogi
Ingredienser
För bulgogi:
- 60 g torkade shiitakesvampar
- 1/2 (100 g) gul lök, skalad, skuren i 2,5 cm tjocka skivor
- 2 (50 g) salladslökar, den vita och gröna delen, skuren i 5 cm tjocka bitar (mörkgröna toppar tunt skivade till garnering)
- 1 msk vegetabilisk olja
För bulgogi-marinaden:
- 2 msk (30 ml) sojasås med låg natriumhalt
- 2 msk (30 ml) honung
- 1 msk sesamolja
- 1/2 tsk malen svartpeppar
- 1/2 (100 g) lök, skalad
- 1/2 päron, urkärnat
- 5 (40 g) vitlöksklyftor
- 1 bit (8 g) färsk ingefära
Gör så här
- Återfukta de torkade shiitakesvamparna genom att låta dem ligga nedsänkta i varmt vatten i 20 minuter eller tills de blivit mjuka igen. Häll av vattnet och pressa ut överflödig vätska ur svampen.
- Blanda med skivad lök och salladslök i en stor skål.
- Lägg alla marinadingredienser i Vitamix-kannan i angiven ordning och fäst locket. Starta mixern på lägsta hastighet och öka sedan snabbt till högsta hastighet. Mixa i 60 sekunder och använd tampern för att pressa ned ingredienserna mot knivarna.
- Häll marinaden över svampen och löken. Blanda noggrant, täck över och kyl i kylskåpet i minst 30 minuter, eller i upp till 8 timmar över natten.
- Tillberedning: Värm en grillpanna eller en tjockbottnad stekpanna på hög värme med en skvätt vegetabilisk olja. När den marinerade svampblandningen är varm, tillaga den under omrörning då och då i 6–8 minuter eller tills den är väl brynt. Servera omedelbart med ångkokt vitt ris eller i koreanska salladswraps (ssam).