Sötpotatisgratäng får en växtbaserad uppgradering med krispiga nötter och pumpafrön.
Sötpotatisgratäng med nötter och pepitas
Mängd: 1 gratäng
Tid: 1 h 50 min
Ingredienser
- 0,8 dl (85 g) kokosolja
- ½ msk färska timjanblad, stjälkar borttagna, hackade
- ½ msk färsk rosmarin, stjälkar borttagna, hackad
- 1 ½ tsk chipotle chilipulver
- 1,75 kg sötpotatis
- 0,5 dl kokosyoghurt
- 0,5 dl kokosmjölk
- Limezest från 1 limefrukt
- 120 g pekannötter, råa, osaltade
- 120 g skivade mandlar, råa, osaltade
- 120 g pepitas (eller vanliga pumpafrön), råa, osaltade
- 1 msk salt, valfritt
- 1 msk färsk limejuice
Gör så här
- Sätt ugnen på 190 °C. Tvätta sötpotatisen. Stick några hål i mitten med en gaffel. Placera i den förvärmda ugnen och rosta tills den är mjuk. Cirka 1 timme.
- Medan potatisen tillagas, lägg ned 60 ml kokosolja i en liten stekpanna eller kastrull. Tillsätt örter och chipotle-krydda och värm försiktigt tills det doftar.
- Lägg nötter, pepitas/pumpfrön och resterande kokosolja i Vitamix-kannan och fäst locket.
- Mixa försiktigt på hastighet 3 tills nötter och pepitas är lätt smulade. Gör dem inte till en pasta. Häll över det till skål, blanda sedan ned hälften av olje- och örtblandningen och ställ åt sidan.
- När potatisen är klar, ta ut den ur ugnen och låt den svalna i 10 minuter. När potatisen är tillräckligt sval för att hanteras, använd en skalningskniv för att avlägsna skalet (skalet ska sitta löst på potatisen och lossna lätt).
- Skär skalade potatisen i grova bitar. Lägg sedan ned potatis, yoghurt, kokosmjölk, limeskal och resterande ört- och kryddblandning i Vitamix-kannan och säkra locket. Starta mixern på lägsta hastighet och öka sedan snabbt till högsta hastighet. Mixa i 20–30 sek eller tills den är slät, använd tampern för att pressa ned ingredienserna mot knivbladen.
- Smaka av blandningen och justera kryddningen med salt och limesaft om så önskas. Fördela ut blandningen i en ugnsform (ca 23 x 33 cm). Strö nöt- och pepitablandningen över. Ställ in i den förvärmda ugnen och grädda tills den är genomvarm och nötterna börjar bli bruna, cirka 30 minuter.