Sötpotatisgratäng med nötter och pepitas

Sötpotatisgratäng får en växtbaserad uppgradering med krispiga nötter och pumpafrön.

Sötpotatisgratäng med nötter och pepitas

Mängd: 1 gratäng
Tid: 1 h 50 min

Ingredienser

  • 0,8 dl (85 g) kokosolja
  • ½ msk färska timjanblad, stjälkar borttagna, hackade
  • ½ msk färsk rosmarin, stjälkar borttagna, hackad
  • 1 ½ tsk chipotle chilipulver
  • 1,75 kg sötpotatis
  • 0,5 dl kokosyoghurt
  • 0,5 dl kokosmjölk
  • Limezest från 1 limefrukt
  • 120 g pekannötter, råa, osaltade
  • 120 g skivade mandlar, råa, osaltade
  • 120 g pepitas (eller vanliga pumpafrön), råa, osaltade
  • 1 msk salt, valfritt
  • 1 msk färsk limejuice

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 190 °C. Tvätta sötpotatisen. Stick några hål i mitten med en gaffel. Placera i den förvärmda ugnen och rosta tills den är mjuk. Cirka 1 timme.
  2. Medan potatisen tillagas, lägg ned 60 ml kokosolja i en liten stekpanna eller kastrull. Tillsätt örter och chipotle-krydda och värm försiktigt tills det doftar.
  3. Lägg nötter, pepitas/pumpfrön och resterande kokosolja i Vitamix-kannan och fäst locket.
  4. Mixa försiktigt på hastighet 3 tills nötter och pepitas är lätt smulade. Gör dem inte till en pasta. Häll över det till skål, blanda sedan ned hälften av olje- och örtblandningen och ställ åt sidan.
  5. När potatisen är klar, ta ut den ur ugnen och låt den svalna i 10 minuter. När potatisen är tillräckligt sval för att hanteras, använd en skalningskniv för att avlägsna skalet (skalet ska sitta löst på potatisen och lossna lätt).
  6. Skär skalade potatisen i grova bitar. Lägg sedan ned potatis, yoghurt, kokosmjölk, limeskal och resterande ört- och kryddblandning i Vitamix-kannan och säkra locket. Starta mixern på lägsta hastighet och öka sedan snabbt till högsta hastighet. Mixa i 20–30 sek eller tills den är slät, använd tampern för att pressa ned ingredienserna mot knivbladen.
  7. Smaka av blandningen och justera kryddningen med salt och limesaft om så önskas. Fördela ut blandningen i en ugnsform (ca 23 x 33 cm). Strö nöt- och pepitablandningen över. Ställ in i den förvärmda ugnen och grädda tills den är genomvarm och nötterna börjar bli bruna, cirka 30 minuter.