Räkor, röd currysås och brunt ris

Den här läckra såsen passar bra till fisk och kyckling och kommer garanterat att vara ett bra recept när du ska försöka imponera på dina gäster.

Räkor, röd currysås och brunt ris

Mängd: 4 port, 600 ml
Tid: 35 min

Ingredienser

  • 1 msk extra virgin olivolja
  • 1 stor (150 g) Sweet onion, eller gul lök, skalad, hackad
  • 1 bit (10 g) färsk ingefära,
  • ½ stjälk (50 g) citrongräs, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, skalade, krossade
  • 1 thai röd chili, halverad, urkärnad
  • 1 msk thai röd currypasta
  • 3 dadlar, urkärnade
  • 1 burk (400 ml) kokosmjölk
  • 1 matsked fisksås
  • ½ liten lime, skalad
  • 2 (300 g) röda paprikor, tunna skivor
  • 225 g råa räkor, skalade, rensade
  • 200 g (okokt) brunt ris

Gör så här

  1. Hetta upp olivolja i en stor gryta på hög värme. Tillsätt lök och bryn den lätt, ca 5 minuter. Tillsätt ingefära, citrongräs, vitlök och fortsätt att sautera tills gyllenbrunt, ytterligare 10 min. Krydda lätt med salt.
  2. Tillsätt currypasta (och chili om du använder den) och koka i 1 minut. Tillsätt dadlar, kokosmjölk, fisksås. Koka på medelhög värme och låt reducera tills det blir något tjockare, ca 10 min.
  3. Låt svalna något. Häll sedan över innehållet från kastrullen tillsammans med lime till Vitamix-kannan och fäst locket.
  4. Starta mixern på lägsta hastighet och öka sedan snabbt till högsta hastighet. Mixa i 60 sekunder, tampern för att pressa ned ingredienserna mot knivbladen. Häll sedan tillbaka såsen till grytan och låt sjuda. Lägg ned paprika och räkor och koka tills räkorna är färdiga. Servera över nykokt brunt ris.