Maafe

Denna västafrikanska jordnötsgryta är perfekt comfort food – den smakrik, söt och kryddig!

Maafe

Mängd: 1,2 L
Tid: 35 min

Ingredienser

  • 2 medelstora (300 g) tomater, halverade
  • 5 (25 g) vitlöksklyftor, skalade
  • 0,5 dl (8 g) packade, färska persiljeblad
  • 1 medelstor (180 g) gul lök, skalad, halverad
  • 1 msk (15 ml) vegetabilisk olja
  • ½ msk rökt paprikapulver
  • ½ tsk malen svartpeppar
  • 1,2 dl jordnötssmör
  • 600 ml grönsaksbuljong, ev mer efter behov
  • 1 liten (150 g) russetpotatis, skuren i 5 cm stora bitar
  • 1 liten (150 g) sötpotatis, skuren i 5 cm stora bitar
  • 2 medelstora (150 g) morötter, skurna i 5 cm stora bitar
  • 1 (15 g) scotch bonnet pepper [eller habanero]
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Lägg tomater, vitlök, persilja och hälften av den gula löken i Vitamix-kannan i den ordning som anges och fäst locket.
  2. Starta mixern på lägsta hastighet och öka sedan snabbt till hastighet 7. Mixa i 10–20 sekunder och använd tampern för att pressa ned ingredienserna mot knivbladen. Såsen ska vara jämn, men inte slät.
  3. Grovhacka den andra hälften av löken.
  4. I en stor kastrull på medelvärme: tillsätt olja, fräs den hackade löken i 2–3 minuter tills den är mjuk.
  5. Häll över de mixade ingredienserna till kastrullen. Tillsätt sedan paprikapulver och svartpeppar. Fräs i cirka 8 minuter, låt sjuda tills det tjocknar, rör om ofta för att förhindra att det bränns vid.
  6. Tillsätt jordnötssmör, grönsaksbuljong, potatis, sötpotatis, morötter, hel chilipeppar (om du använder den) och salt (om du använder det). Rör ihop allt och fortsätt tillagningen på medelvärme tills grönsakerna är genomkokta, 10–15 minuter till. plocka ur chilipepparn om den används. Om grytan är för tunn, låt sjuda i några minuter till för att tjockna den. Om den är för tjock, tillsätt lite mer grönsaksbuljong eller vatten för att späda ut den. Servera över färskt ångkokt ris eller couscous och garnera med malda jordnötter och persilja.